Zeman promluví, a pak se pět dní v Lánech směje, jak to všichni rozebírají. Novinář rozebral, jak dnes funguje prezident

25.05.2018 8:25

Vypadá to, že se Miloš Zeman začíná opět dobře bavit, míní komentátor MF Dnes Ondřej Leinert. Sice, podle něj, prezident svá veřejná vystoupení omezil, když už se ale k něčemu vyjádří, zamíchá to značně politickými kartami. Leinert se proto v pátečním vydání deníku zaměřil na jeho nejvýraznější a nejprobíranější stanoviska z posledních dnů, a sice novičok a nominaci Pocheho ministrem zahraničí.

Zeman promluví, a pak se pět dní v Lánech směje, jak to všichni rozebírají. Novinář rozebral, jak dnes funguje prezident
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Zeman promluví, na pět dní se zavře v Lánech a pak se se svými věrnými Mynářem a Nejedlým jen usmívá, jak politická scéna, která nechce skončit v pozici, přemýšlí, jak odehrát svá témata a nepoštvat proti sobě starého jezevce,“ uvedl Leinert ve svém sloupku v MF Dnes.

Poté se přesunul ke konkrétním bodům. Jako první připomněl Zemanovo prohlášení, že se v Česku testoval a vyráběl jed novičok, který otrávil ruského exagenta Sergeje Skripala a jeho dceru. „Prezidentuv výrok uvítalo jak Rusko i Zemanův poradce Nejedlý. Sice jej následně korigovali Babiš a ministryně Šlechtová, ale zároveň Zemana podpořili s tím, že v Česku se jednalo pouze o laborátorní přípravu mikromnožství novičoku,“ připomněl komentátor.

Samozřejmě tu byla možnost, že by Babiš a Šlechtová proti Zemanovi vystoupili s tím, že o výrobu jako takovou nešlo a že by neměl takové informace z tajných zpráv vypouštět do světa, říká Leinert. „Ale kdo chce naštvat prezidenta?“ dodal.

Ti, kdo prezidenta dobře znají, přece vědí, že nezapomíná. A to ukazuje i druhý příklad týkající se europoslance Pocheho. Zeman svým vyjádřením, že ho nebude jmenovat ministrem zahraničí, totiž udělal pořádnou čáru přes rozpočet předsedovi ČSSD Hamáčkovi. „Sociálnědemokratický europoslanec Poche před prezidentskou volbou v ČSSD hledal spojence pro podporu Zemanova protivníka Jiřího Drahoše,“ uvedl Leinert a dodal, že to mu zkrátka prezident jen tak neodpustí.

Oficiální důvod prezidenta ohledně nejmenování Pocheho zněl tak, že šlo hlavně o hlasování Pocheho o uprchlických kvótách v Bruselu. „Poche proto okamžitě reagoval dopisem straníkům, v němž se přhlásil k těm, kteří naopak varují Evropu před nebezpečím plynoucím z migrace,“ upřesnil komentátor, podle něhož je jasné, že šlo pouze o zástupný důvod.

Pochemu se však podle Leinerta nedá upřít jeho slušná praxe a předpoklady pro ministrování. „Kdyby ČSSD měla svého lídra, jakým byl kdysi Zeman, či Paroubek, nenechala by si od prezidenta říkat koho nominovat,“ je přesvědčen komentátor, který ocitoval slova ústavního právníka Kysely, že prezident nemá právo odmítnout ministra.

Hamáček se proto dostal do prekérní situace. „Část strany do něj teď hučí, aby Zemanovi vyhověl, a jiná, aby stál za svým člověkem. Navíc si Hamáček vždy zakládal na tom, že má dobré vztahy s prezidentem,“ uvedl Leinert a doplnil, že ať už udělá cokoli, Zeman bude stejně spokojen. Tento týden už na dotaz o jmenování Pocheho prý volil otevřenou odpověď s tím, že problém bude řešit, až nastane. „Je totiž možné, že ČSSD nakonec v referendu vstup do vlády odmítne,“ uzavřel komentátor s tím, že pak Zeman bude ve svém dovolenkovém režimu režírovat vznik příští vlády.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…