Zeman se na náměstí dostal do palby. To byli Pražáci s mávátky, vede je Holanďan van Gemund, dozvěděl se poté

05.04.2017 18:05

Stovky příznivců, ale i odpůrci čekali na prezidenta Miloše Zemana v obci Úholičky. Sem hlava státu zavítala v rámci své návštěvy Středočeského kraje. S občany se i přes jejich červené stopky prezident pustil do diskuse. A závěrem věnoval i vysvětlení, co je to za odpůrce.

Zeman se na náměstí dostal do palby. To byli Pražáci s mávátky, vede je Holanďan van Gemund, dozvěděl se poté
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Účast prezidenta Miloše Zemana na Česko-chorvatském podnikatelském fóru

První z tazatelek vyjádřila nesouhlas s názory prezidenta republiky, které sepsala i do otevřeného dopisu, jenž si již hlava státu přečetla. „Žijeme v demokratické společnosti, kdy každý má právo projevit svůj názor. Věta Škodíte nám všem, jež je v dopisu směřována proti mně, je ale přeceňováním vlastních schopností,“ domnívá se tak prezident. „V demokratické společnosti politik někomu škodí a někomu prospívá. A víte, jak se pozná, zda člověk škodí, nebo prospívá? Demokratickými volbami,“ vyzval prezident ženu, aby se dostavila k volbám.

Další z přítomných prezidenta napomenul za jeho sexistický výrok, jenž pronesl v Poslanecké sněmovně při projednávání problematiky národních parků. Tazatel se však dočkal nespokojeného pískotu. Prezident následně vysvětlil svůj výrok, kde se dopustil vtípku, že ženy přivázané ke smrkům dřevorubci nepřeřízli. Sexistické výroky prý k politice patří. „Klasickým příkladem je Donald Trump, který vyhrál bezesporu demokratické americké volby a jenž o své soupeřce na Twitteru uvedl, že nedokáže uspokojit ani svého muže, nedokáže tak uspokojit ani Ameriku. Já jsem samozřejmě tak razantní sexistický výrok nepronesl,“ poznamenal za pískotu přítomných, kteří i vykřikovali, že je to primitivní.

„S panem prezidentem nechce nikdo mluvit,“ křičela pak občanka, když moderátor vyzýval k dotazům. 

Své pak řekl prezident k ženám v politice, kdy se on sám nedomnívá, že by chyběly. „Ne každá osoba mužského pohlaví je také chlapem,“ dodal s tím, že leckdy chybějí v politice i muži. Vyjádřil se také z obdivu k některým z nich. „Obdivuji Margaret Thatcherovou, která měla úplně odlišné názory. Ale ono je možné obdivovat člověka s jinými názory, dokázal-li něco,“ řekl prezident a zmínil i carevnu Kateřinu.

Další dotaz směřoval z řad prezidentových odpůrců. Tázajícímu vadilo mimo jiné to, že prezident si dělá v rámci těchto cest předvolební kampaň. „Víte vy vůbec, jak vypadá předvolební kampaň? Ta vypadá tak, že kandidující politik předstoupí před občany a oznámí jim, že on je ten nejlepší a ostatní zločinci. Já jsem neřekl ani slovo z něčeho podobného, nechválím tady sám sebe, nehaním své protikandidáty a diskutuji s duševně normálními občany o jejich problémech,"“ řekl rázně a tazatele nazval poblitikem podle názvu na stopce, kterou muž držel. 

Druhá otázka odpůrce se týkala neúčasti Zemana na pohřbu kardinála Vlka. „Na pohřeb jsem nešel ze dvou naprosto konkrétních důvodů. Pan kardinál byl zásadním stoupencem církevních restitucí a já nejsem jejich příznivcem, protože se domnívám, že církevní restituce jsou přehnané, a připomínám výraz kardinála Tomáška, který prohlásil, že rokem 1991 církevní restituce skončily a církev už nic dalšího nebude požadovat. Kardinál Vlk tato slova svého předchůdce porušil. Druhý důvod byl ten, že kardinál Vlk 28. 10. vyzval, aby se občané tohoto státního svátku nezúčastnili. Já jsem nevyzýval k neúčasti na jeho pohřbu, pouze jsem tam nešel sám,“ řekl za pískotu přítomných.

A Zeman zdůvodnil také to, proč se nezúčastní žádných předvolebních diskusí. „Všichni kandidáti na prezidenta budou zcela logicky prezentovat svoji představu, jak by vykonávali tuto funkci, když by byli zvoleni. Totéž jsem dělal před čtyřmi roky. Ale když jsem zvítězil ve volbách, připadal bych si jako blázen, kdybych měl říkat svou představu, jak bych se choval,“ řekl Zeman a odkázal i na rakouskou hlavu státu Heinze Fischera, který se rovněž neúčastnil předvolebních debat.

Závěrečné vystoupení jedné z přítomných bylo pochvalné, zároveň vyjádřila nevoli s odpůrci, kteří nečekali na konec celého Zemanova vystoupení. „Ano, byla tady skupina pražských lidí s krásnými mávátky. A to, že odešli dříve, o něčem svědčí. Jsou to lidé, kteří přijeli z Prahy a jsou vedeni jedním Holanďanem, van Gemundem. A tito lidé vždy čekají na to, až přiběhne veřejnoprávní televize. Jakmile tohoto cíle dosáhnou, tak odjedou. A to se stalo i dneska,“ dodal prezident. Poté se již jen podepsal do pamětní knihy, připevnil stuhu na prapor obce a převzal dary od starostky obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…