Zeman se snaží naštvat Američany a pomoci Rusku, píše Respekt. Jde o vážnou záležitost

12.02.2018 9:04

Redaktor týdeníku Respekt Ondřej Kundra se v nejnovějším vydání časopisu zabývá skutečností, že prezident Miloš Zeman lobbuje za vězněného ruského hackera Jevgenije Nikulina.

Zeman se snaží naštvat Američany a pomoci Rusku, píše Respekt. Jde o vážnou záležitost
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

O zadrženého ruského hackera se dlouhodobě přetahují dvě velmoci – Spojené státy s Ruskem. Oba státy chtějí vězně z české vazby dostat co nejrychleji na své území. Jak píše týdeník Respekt, Nikulin je v USA obviněn z krádeže dat na různých sociálních sítích a tamní vyšetřovatelé jsou zřejmě přesvědčeni, že zná i pozadí řady operací ruské kybernetické války proti Západu. 

Týdeník Respekt nyní zjistil, že do celé věci se zapojil český prezident Miloš Zeman. Například před Vánocemi Zeman hovořil s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem, předtím jednal o Nikulinovi i s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. „Ten měl českému prezidentovi říct, že Rusko Nikulina smění za dva Čechy, kteří jsou aktuálně vězněni na Krymu, kde jsou obviněni z hospodářské trestné činnosti. Jak Lavrovovi, tak Putinovi měl Zeman před dalšími lidmi sdělit, že konečná destinace hackerova vydání je věcí nezávislé české justice,“ poznamenal Respekt na základě svých zdrojů.

V celé věci pak měl Zeman již dvakrát, v průběhu ledna a února, mluvit na téma Nikulin s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem, který bude mít poslední slovo v jeho vydání. Obě schůzky proběhly na Pražském hradě, píše Respekt. 

Nikulin by podle Zemana měl být vydán do Ruska, tvrdí magazín. Pelikán se k celé věci nechce vyjadřovat stejně jako hradní mluvčí Jiří Ovčáček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…