Zeman se u Soukupa vysmál Petříčkovi: Bizarní. Má jet do Ameriky vyjednat návštěvu a než přistane, je sjednaná

21.02.2019 22:36

I tento čtvrtek odhalil prezident Miloš Zeman řadu svých názorů na ta nejaktuálnější témata odehrávající se na české i zahraniční politické scéně. V pravidelném pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov moderátor Jaromír Soukup otevřel debatu nad pozváním premiéra Andreje Babiše do Bílého domu, aktivitami ministra Petříčka, nebo bezpečností České republiky.

Zeman se u Soukupa vysmál Petříčkovi: Bizarní. Má jet do Ameriky vyjednat návštěvu a než přistane, je sjednaná
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Soukup zahájil rozhovor aktualitou – bylo potvrzeno, že premiér Babiš dostal pozvánku do Bílého domu. Zajímalo jej, co na to říká prezident, který na takové pozvání marně čekal. „Jsem rád, že k této návštěvě dochází. Trump je šéfem exekutivy, je logické, že se schází se šéfem exekutivy u nás,“ uvedl a dodal, že celé to má i svou anekdotickou stránku. „Americký velvyslanec King říkal před studenty právnické fakulty, že Trump je podezříván ze sympatií k Rusku a já taky. Nebylo by prý vhodné, aby se dva proruští sympatizanti scházeli,“ smál se prezident.

„Víte, že mám s Američany některé rozdílné postoje, jako v kauze Huawei. Nevidím důvod, proč bych se těchto postojů vzdal,“ uvedl Zeman a dodal, že nyní po Němcích vydali Britové prohlášení o tom, že produkty jsou zcela bezpečné.

Soukupa také zajímalo, co říká prezident na to, že tvrdý postoj Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost a následný tvrdý postoj Babiše vůči Huawei souvisel s návštěvou a pozváním do Spojených států. „Udělejte rozhovor s Babišem a zeptejte se ho na to. S americkou administrativou v některých případech souhlasím, jako přesun ambasády. V tomto ale nesouhlasím,“ dodal.

Anketa

Je Miloš Zeman na Pražském hradě obklopen kvalitními spolupracovníky?

65%
35%
hlasovalo: 7084 lidí
A jaký by měl být vzkaz Česka Americe, když už se tam předseda vlády chystá? „Po vyslechnutí projevu amerického viceprezidenta Pence na mnichovské bezpečnostní konferenci by byl můj vzkaz méně zdvořilý: Snažte se méně poučovat a více naslouchat,“ uvedl prezident. Moderátora také zajímalo, co by Zeman říkal na americký požadavek, aby byly obranné rakety umístěny na české území. „Nevidím pro to žádný důvod,“ řekl a dodal, že nyní je svět ještě méně bezpečný, než byl, jelikož vedle obchodní války mezi Amerikou a Čínou vypukla i mezi Amerikou a Evropskou unií.

U zahraniční politiky ještě zůstali. Soukup zmínil, že ministr zahraničí Petříček souhlasí s lidoveckou europoslankyní Šojdrovou, že by Česko mohlo přijmout syrské sirotky, jejichž počet se scvrkl na 14. I přesto, že se vláda usnesla na tom, že se dětem pomůže přímo v Sýrii. „Nezaslouží si už Petříček napomenutí?“ dotázal se Soukup. „Četl jsem komentář, který říkal, že jeho zahraniční politika je k nerozeznání podobná zahraniční politice TOP 09. Nechci být příliš příkrý, ale pravda je, že Petříčkova návštěva Ukrajiny, kdy nedokázal zkritizovat oslavu banderovců, mě zklamala,“ uvedl Zeman s tím, že se také přiklání k pomoci syrským dětem v jejich domovině.

Podle Soukupa Petříček dospěl k názoru, že když je pozitivně vnímán lepšími médii, jako jsou Hospodářské noviny, věří, že je silnější. Připomněl, že uvedl, že pokud nebude zvolen místopředsedou ČSSD, zváží konec ve funkci ministra. „Je to trochu dětinské vydírání, které může být kontraproduktivní,“ míní prezident a doplnil, že česká média se opravdu snaží některým politikům prodat medvědí službu tím, jak je chválí.

Následně došla řeč i na vytvoření protikorupčního speciálu, který by vedla státní zástupkyně Bradáčová. Ministr spravedlnosti Kněžínek však uvedl, že plán je mrtvý a stačilo by, kdyby státní zastupitelství a policie důsledně vymáhaly svá práva a stíhaly nezákonnou činnost. To si ale hlava státu nemyslí. „Korupce je jediný trestný čin, který je výhodný pro obě strany. Proto je dobře, aby se jím zabývali specializovaní státní zástupci, ne ti, kteří vyšetřují ekonomickou nebo jinou kriminalitu, ale právě korupci,“ řekl s tím, že protikorupční speciála je skutečně namístě. „Snad neodhalí korupci státních zástupců, škoda, že je to u ledu,“ dodal zklamaně Zeman.

Anketa

Michael Kocáb naznačil, že Rusové mají na Zemana kompromitující archiválie. Myslíte, že má pravdu?

8%
92%
hlasovalo: 14223 lidí
V sobotu se má v Lánech sejít expertní tým, který se bude zabývat policií. Je stále Česká republika bezpečným místem? Podle Zemana tvrdá data ukazují, že klesá několik let za sebou kriminalita. „To je potěšitelný fakt, z toho se radujeme. Novému policejnímu prezidentovi i ministru vnitra to řeknu,“ podotkl a připomněl, že nový policejní prezident zapomněl mezi své základní priority zařadit ekonomickou kriminalitu. „To je tak bizarní, jako když Petříček má jet do Ameriky vyjednat návštěvu, a než přistane, je sjednaná,“ uvedla hlava státu a opakovaně sdělila, že je třeba, aby policejní prezident obnovil finanční policii.

Na přetřes přišel i fakt, že převzetí dolů OKD může přijít Českou republiku na miliardy korun. NWR chce žalovat Česko kvůli převzetí OKD. Akcionáře to poškodilo o stovky milionů eur, tvrdí. Bývalý majitel dolů je nyní v likvidaci, jeho správce nicméně hrozí Česku arbitráží. Dopisem se obrátil kromě prezidenta na premiéra Andreje Babiše a několik dalších ministerstev.

„Četl jsem to v médiích, kterým nevěřím, pokud je to pravda, je to obrovská drzost. Můžeme si za to ale sami, kdyby byla na Bakalu včas podána žaloba a rozběhl se proces a šlo to k soudu, to by si tuto drzost nedovolil, jinak by vyplavaly na povrch věci z tunelování OKD,“ řekl Zeman a dodal, že je již ale optimistický, jelikož už je vše v pohybu. „Pozdě, ale přece,“ řekl. Poté se Soukup opět dlouze věnoval českým médiím a novinářům. Zeman na to jen stroze podotkl, že tištěná média stejně pomalu mizí, na řadu přichází internet a čeští novináři umějí stejně jen tvrdit, nikoli argumentovat, jak je na internetu většinou v diskusích zvykem.

Závěrem Soukup zmínil i zachycení zkaženého polského masa na českém území. „Když to už kontrola zachytila, tak je vidět, že je k něčemu. Já se tomu nejdříve posmíval... Můžeme každopádně očekávat, že naše zdravotnictví bude demonstrovat své schopnosti,“ poznamenal Zeman na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…