Zeman v tisku zmínil jmenování Babiše premiérem pravicové vlády. Tady je komentář

08.02.2015 11:40

Boris Cvek se v komentáři pro Britské listy podivuje nad počínáním prezidenta Zemana. Ačkoli se opakovaně prezentuje jako levicový politik, dává současně najevo, že by se nebránil ustavení pravicové vlády v čele s Andrejem Babišem (ANO), který by završil nadvládu pravice. Ono je to prý vlastně tak, že levicovou vládu jsme tu měli naposledy za Jiřího Paroubka.

Zeman v tisku zmínil jmenování Babiše premiérem pravicové vlády. Tady je komentář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš s prezidentem Milošem Zemanem

Máme sice premiéra z ČSSD, ale Boris Cvek má za to, že jeho vláda není příliš levicová, a to i kvůli koaliční účasti pravicovějších lidovců a hnutí ANO Andreje Babiše. Vláda například nedokázala prozatím nic udělat s exekucemi. Navzdory tomu se popularita výrazného ministra financí Babiše drží poměrně vysoko.

  • Původní text ZDE.

"A levicový prezident, zřejmě díky své minulosti profesionálního prognostika, nelení upozornit občany, kteří si snad myslí, že nelevicová vláda má v dnešní sněmovně stabilní většinu, na to, že zde existuje i většina jiná, možná jaksi homogennější, totiž většina pravicová, jejímž přirozeným lídrem je samozřejmě Andrej Babiš. Pravice možná nevychází z úžasu, ale levicový prezident je připraven novou Babišovu vládu s TOP 09 a ODS jmenovat, i když ta by představovala naprosté popření předvolebních slibů všech zmíněných stran," píše autor.

Poslední skutečně levicovou, byť formálně neexistující vládu, jsme v Česku podle Cvekova názoru měli za Jiřího Paroubka, který jako premiér za ČSSD spolupracoval ve sněmovně s komunisty a měl s nimi většinu. Od té doby dominuje v naší zemi pravice. Svůj podíl na tom mají i komunisté, kteří toho prý v opozici mnoho nedělají. Pokud by snad chtěla česká levice nastoupit k moci, musela by vstoupit do tvrdého střetu právě s Babišem, místo toho ho prý drží u moci.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…