Zeman vystoupil na dalším náměstí: Říkali nám, že tématem migrace se již nikdo nezabývá...

18.10.2017 18:06

V rámci návštěvy Plzeňského kraje se prezident Miloš Zeman setkal s občany obce Břasy, která zvítězila v soutěži Vesnice roku Plzeňského kraje.

Zeman vystoupil na dalším náměstí: Říkali nám, že tématem migrace se již nikdo nezabývá...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Úvodem Zeman Břasům poblahopřál k tomu, že mají celkem 30 spolků. „Základními spolky jsou dobrovolní hasiči, ti jsou skoro všude. Když nejsou ani ti, tak ta vesnice je mrtvá. Dalšími spolky jsou zahrádkáři. Lidé, važte si toho, co tu máte vy,“ sdělil Zeman a poděkoval všem, kteří spolkový život v Břasech pěstují. 

Následovaly pak již dotazy občanů. První dotaz směřoval k tomu, zda se Zeman omluví za slova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který přirovnal Evropskou unii k Třetí říši. „Respektuji svobodu vyjadřování pro každého, kdo žije ve svobodné zemi. Víte, pokud jde o Evropskou unii, tak to byl Boris Johnson, se kterým jsem se nedávno setkal v Londýně, když jsem tam byl při návštěvě královny, který prohlásil, že Evropská unie pokračuje v díle Adolfa Hitlera. Chcete se rozčilovat? Chcete žádat od britského ministerstva zahraničí, aby se omluvilo?“ zeptal se Zeman.

„Sám si myslím, že Evropská unie má celou spoustu chyb. Ale jak víte, když jsem nastoupil jako prezident, vyvěsil jsem prapor Evropské unie na Pražském hradě a nikdy jsem toho nelitoval,“ podotkl dále Zeman a zaměřil se i na ceny másla, jež jsou podle něj vysoké také vinou Evropské unie.

Své pak Zeman řekl k hájení národních zájmů a k tomu, že je třeba se nehrbit. Následně odpověděl na otázku, koho volit v nadcházejících sněmovních volbách. „Moje žena, když včera přebírala volební lístky, mi říkala, že existuje strana za záchranu Prokopského údolí. Jenže ta strana kandiduje jenom v Praze. Takže se stoprocentní jistotou, pokud nevěříme na zázraky, celostátně neuspěje. Nad tím se zamyslete,“ sdělil Zeman. „Nevěřte také tomu, co vidíte na billboardech. Teď tam tedy bývají české vlajky, což považuji za dobrý vtip. Ale předtím tam byli lidé s tymolínovými úsměvy. Věnujte čas tomu, abyste se seznámili s programy těch stran,“ dodal Zeman, jenž upozornil na to, aby lidé neplakali nad výdělkem. V té souvislosti zmínil například Věci veřejné a politiky Víta Bártu či Radka Johna. 

Další otázka směřovala k výsledkům voleb v Rakousku. „Říkali nám, že tématem migrace se již nikdo nezabývá. Jediná strana, která vítala migranty, byla Strana zelených, a pokud na tom korespondenční hlasy nic nezmění, Strana zelených se nedostane do parlamentu. Poučení z toho je, že migrace je stále důležité téma,“ poznamenal Zeman. Uvítal i to, že se v Rakousku objevily mladé osobnosti. „Měli bychom se poučit od Rakouska a najít kandidáty, kteří dokážou oslovit veřejnost a nemají charisma láhve od okurek,“ dodal Zeman.

Když se jej další z občanů zeptal na to, proč nemá rád ODS, připomněl, že před několika dny přijal na Hradě zakladatele ODS Václava Klause. Podle jeho slov však Klaus již nemá s ODS nic společného. „ODS mně není sympatická ze dvou důvodů. Ať už svým programem, nebo svými skandály. Chtějí docílit snížení daně, což zní lákavě. Na druhé straně, když snížíte daně, budete mít méně prostředků pro zdravotnictví, školství, pro desítky dalších věcí. A ODS ve svém programu říká například to, že je nutná spoluúčast pacienta – a chcete-li takto postupovat, tak nakonec budete mít soukromé nemocnice, soukromé školy. A to je právě ten důsledek toho, že bohatí lidé budou platit méně peněz na daních. Tím se vyprázdní příjmová stránka rozpočtu,“ poznamenal a vzpomněl následně na skandály ODS. 

Závěrem se jeden z tazatelů zeptal na to, co říká na parodie, které jsou k vidění na internetu a strefují se do jeho osoby. „Neviděl jsem žádné a vesměs s nimi souhlasím,“ řekl za potlesku. Pak již nechyběl tradiční podpis do pamětní knihy obce, připevnění stuhy prezidenta na prapor obce a převzetí darů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…