Zeman vyzval Kyjev: Se separatisty na východě země musíte jednat

14.04.2014 18:32

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s vojenským zásahem proti proruským separatistům na východě Ukrajiny, řešením situace je podle něj jednání ukrajinské vlády s představiteli ruskojazyčných regionů v zemi. Prohlásil to dnes prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman vyzval Kyjev: Se separatisty na východě země musíte jednat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Současně odmítl, že by prezident prosazoval útok NATO na Rusko, pokud bude Moskva vojensky intervenovat i na východě Ukrajiny. Zeman je podle Ovčáčka v takovém případě pro posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v okolí Ruska, což ho má varovat, že jedná nepřípustně.

Na Ukrajině dnes vypršelo ultimátum, které dal úřadující prezident Oleksandr Turčynov proruským ozbrojencům, aby výměnou za amnestii složili zbraně a uvolnili obsazené státní úřady na východě Ukrajiny. Turčynov už v neděli večer zdůraznil, že kyjevské úřady nepřipustí opakování scénáře z Krymu, který nejprve ovládli proruští ozbrojenci a Rusko ho nakonec v březnu anektovalo. Kyjev kvůli tomu podle Turčynova zahájil na východě země rozsáhlou protiteroristickou operaci se zapojením ozbrojených sil.

„Pokud jde o možné střety mezi ukrajinskou armádou a separatisty, podle názoru pana prezidenta by ukrajinská vláda měla jednat s představiteli ruskojazyčných regionů. Řešením je tedy jednání, nikoli vojenská konfrontace," uvedl Ovčáček.

Na tiskové konferenci na Hradě se také vrátil k nedávným kontroverzním výrokům prezidenta k ukrajinské krizi. Zeman se nejprve vyslovil pro vstup NATO na území Ukrajiny, pokud Rusko zahájí širší vojenské operace mimo území Krymu. Minulý týden na konferenci k desátému výročí vstupu České republiky do EU pak Zeman vyzval unii a alianci k podniknutí velmi razantní, preventivní akce, aby odstrašily Rusko od rozšíření vojenských akcí do dalších oblastí Ukrajiny, případně do dalších zemí regionu.

„Všichni ti, kteří kritizují názor pana prezidenta, že je třeba podniknout preventivní akci v okamžiku, kdy by Rusko zahájilo operaci vůči Ukrajině, tak by si měli vzpomenout na 21. srpen 1968 a na tuto zkušenost," prohlásil Ovčáček. Pokud ruská vojska vstoupí na východ Ukrajiny, nelze podle Zemana „vydávat pouhá politická vyjádření, ale je potřeba přistoupit k různým druhům řešení", poznamenal mluvčí.

Sobotka: Konflikt nemá vojenské řešení

„Nejde o to, že by Severoatlantická aliance měla zahájit jakýsi vojenský útok na území Ruské federace, ale jde například o posílení vojenské přítomnosti NATO v pobaltských státech, o posílení námořní přítomnosti v Černém moři v Rumunsku tak, aby bylo Rusko varováno, že jeho jednání je nepřípustné," vysvětlil Ovčáček.

Svůj poněkud odlišný přístup k situaci na Ukrajině dnes zopakoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „To, co se odehrává na Ukrajině, jednoznačně ukazuje, že ta situace nemá vojenské řešení, že má politické řešení a je potřeba jednat a hledat rozumnou dohodu, aniž by došlo k eskalaci jakéhokoliv vojenského konfliktu," řekl v Solnici na Rychnovsku Sobotka, který vyslání vojáků NATO na Ukrajinu odmítá. Rozdíly v názoru na případné vyslání jednotek Severoatlantické aliance do východoevropské země dnes premiér označil za „zanedbatelnou podružnost". Česká diplomacie je dnes nepochybně jednotná, sdělil ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…