Zeman za prezidentskou kampaň už nic nedluží

21.06.2013 11:42

Prezident Miloš Zeman uhradil všechny náklady, které mu vyplynuly z předvolební kampaně. Na volebním účtu zbylo zhruba 35.000 korun, které prezident věnuje Fondu ohrožených dětí na projekt Klokánek. ČTK to dnes řekl Zemanův kancléř a šéf jeho volebního výboru Vratislav Mynář.

Zeman za prezidentskou kampaň už nic nedluží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

"Můžu říct s čistým štítem, protože za to ručím svým vlastním osobním majetkem, že bylo vše vyrovnáno, vše uhrazeno do poslední koruny," řekl ČTK Mynář. Zbylých zhruba 35.000 korun pošle Hrad FOD, jeho předsedkyně Marie Vodičková podle Mynáře sama rozhodne o použití peněz.

Předseda volebního výboru kandidáta Jana Fischera Jan Pirk dnes ČTK řekl, že Fischer zatím své dluhy za kampaň vyřešeny nemá. "Je to v průběžném jednání se sponzory i s věřiteli, tak jak jsem s ním o tom mluvil," dodal Pirk.

Prezidentští kandidáti si kvůli účasti v první přímé volbě museli ze zákona zřídit transparentní volební účet. Ve čtvrtek byla na Zemanův účet připsána částka 1,1 milionu korun, kterou prezidentovi věnovala jeho Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). Vzápětí z účtu odešlo zhruba 1,08 milionu korun na reklamní panely, grafické práce a tisk.

Zemanův tým vedl dvě účetnictví

Deník Mladá fronta Dnes v dubnu upozornil, že Zemanův volební tým v průběhu kampaně vedl dvě účetnictví. Jedno oficiální na transparentním účtu a druhé pod SPOZ a partnerským občanským sdružením Přátelé Miloše Zemana. Podle deníku sdružení "skrytě" platila podstatnou část nákladů.

Letos v lednu volili občané vůbec poprvé hlavu státu v přímé volbě. Klání se zúčastnilo devět kandidátů. Do finále volby se kromě Zemana dostal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Fischer, který patřil původně k favoritům volby, nepostoupil do druhého kola. Náklady na jeho kampaň jsou odhadovány na 25 milionů korun, na konci dubna bylo zřejmě nesplaceno okolo pěti milionů a lidé z jeho okolí novinářům tvrdili, že je to soukromý Fischerův dluh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …