Zeman zařídil roušky! Mynář o jednání s Čínou. Fakta: Role Hamáčka a slova, která nepotěší Babiše

19.03.2020 8:36

Kancléř Vratislav Mynář se rozhovořil o své cestě do Číny, kam vyrazil v únoru společně s Martinem Nejedlým a Jaroslavem Tvrdíkem. Dle jeho slov je tam vyslal prezident Miloš Zeman, aby předali darovací smlouvu o humanitární pomoci a prezidentův dopis. „Díky tomu jsme teď zůstali ve hře. Tak to prostě je,“ tvrdí kancléř serveru Seznam Zprávy.

Zeman zařídil roušky! Mynář o jednání s Čínou. Fakta: Role Hamáčka a slova, která nepotěší Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Podle Mynáře došlo k narovnání vztahů mezi Českem a Čínou díky prezidentu Miloši Zemanovi. Ten totiž na začátku roku rozhodl, že je potřeba Číně humanitárně pomoci s jejím bojem s koronavirem. „Tehdy do Pekingu vláda vyslala zprávu, že pomoct nemůžeme, protože sami máme nedostatek. Prezident tehdy ale řekl, že musíme pomoci, byť symbolicky,“ sdělil Mynář, který se domnívá, že kdyby k narovnání nedošlo, mělo by Česko asi smůlu s dovážením pomůcek.

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

„Byli jsme s Nejedlým a Tvrdíkem za blázny, hazardéry a darebáky, ale díky tomu, že nás prezident poslal v únoru do Číny předat jim darovací smlouvu o humanitární pomoci a předat prezidentův dopis potvrzující jeho účast na summitu 17+1, jsme teď zůstali ve hře. Tak to prostě je,“ tvrdí kancléř, který byl podle svých slov hlavou výpravy. 

Nejedlý jako poradce prezidenta pak podle Mynáře obstarával a koordinoval s firmami jejich příspěvky do humanitární pomoci Číně. „Vyjednával jak s PPF, tak se Škodovkou. Vzal si na starost podnikatelskou sféru. Jeho role v naší výpravě byla komunikace s firmami. Moje byla municipální jako vedoucí KPR a vedoucí delegace. Logistiku, kontakty a schůzky na nejvyšších místech v Pekingu organizoval Jarda Tvrdík. My tři jsme byli jediný správný tým, který tam měl jet. Ostatně v takovém složení jsme cestovali vždy,“ dodal kancléř. 

Podle jeho slov bylo v současné krizi nedostatku zdravotnických pomůcek jasné, že jedinou zemí, která je schopná dodat dostatek zboží, je Čína. „Spojené státy i Rusko stojí ve stejné frontě jako my. Začalo se ukazovat, jak důležité jsou vztahy mezi prezidentem Zemanem a čínskými politiky, byť za to je částí společnosti nenáviděn,“ řekl a tvrdil dále, že Česko se zkrátka díky Zemanovi dostalo v rámci Evropy mezi top tři zákazníky.

Zeman následně předal kontakty na fabriku, která pro nás ochranné pomůcky vyrábí, ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD). „A řekl, že s čínskou stranou může jednat a vystupovat jeho jménem,“ dodal Mynář.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…