Zemana podvedli. Z ČSSD padla obvinění k Babišovi

22.11.2020 20:11

„Jediným skutečným obráncem levicových hodnot, zejména daňové solidarity, sociálního státu a kvalitních veřejných služeb, na které jsou lidé v ČR zvyklí, zůstává sociální demokracie,“ píše bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Ve svém příspěvku kritizuje, že ANO za podpory KSČM, SPD, ODS a Trikolóry hlasovalo, aby se lidem snížily daně z příjmů. „Noční ďábelská koalice,“ počastoval strany. Úprkem sociálních demokratů z vlády by nynější situaci neřešil. Stranu naopak vyzývá ke „tvrdé obraně sociálního státu v zájmu lidí“. Podveden se má prý cítit i prezident Miloš Zeman.

Zemana podvedli. Z ČSSD padla obvinění k Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD zahájila kampaň před podzimními krajskými a senátními volbami.V krizi vás ochráníme- slogan, který představil předseda ČSSD Jan Hamáček

Anketa

Dělá prezident Zeman svou práci dobře? (Ptáme se od 18.11.2020)

80%
20%
hlasovalo: 20407 lidí
Hašek odmítl, že by neshody na daních měly vést až k rozpadu vládní koalice ANO s ČSSD. K výzvě spolustraníka, pardubického hejtmana Martina Netolického, a několika dalších členů strany se tak nekloní.

Netolický má za to, že neodejde-li ČSSD po schválení balíčku z vlády, bude pro smích. Podle Haška se však „v krizovém stavu z vlády neutíká“. Myslí si, že ČSSD „má svoji zodpovědnost vůči zemi i lidem v boji s covidem a jeho důsledky“.

K samotnému hlasování pak dal jasný vzkaz levicově smýšlejícím voličům: „Dnes v noci při hlasování o daňovém balíčku snad konečně pochopili levicoví volici, komu sedli na lep, když sice zvládl mohutný ‚levicový‘ marketing, ale nakonec splnil letitý sen ODS, kdo rozevřel nůžky mezi chudými a bohatými a kdo fakticky zatroubil do útoku na sociální stát a veřejné služby výpadkem rozpočtových přiíjmuů přes 100 mld. Kč.“ Občané mají podle jeho mínění pocítit výpadek příjmové složky státu „už velmi brzy“ a škrty se podle něj dotknou základních veřejných služeb či investic. Nabízí též hrozivou předpověď, že dojde i na sociální péči, zdravotnictví, veřejnou dopravu, školství, podporu kultury, sportů či spolků.

„Snad si lidé všimli, že do noční ďábelské koalice patřily i KSČM, SPD a Trikolóra. Jediným skutečným obráncem levicových hodnot, zejména daňové solidarity, sociálního státu a kvalitních veřejných služeb, na které jsou lidé v ČR zvyklí, tak zůstává sociální demokracie,“ myslí si sociální demokrat Hašek.

ČSSD je podle něho i „poslední brzdou před bezbřehým populismem, před rozpuštěním a privatizací státu“.

Je prý nyní zvědavý na stanovisko Senátu a prezidenta, který měl být stranou Andreje Babiše „podveden“, jelikož má za to, že důvodová zpráva není dostatečnou pojistkou, že se daně sníží pouze na dva roky.

„Sociální demokracie by teď neměla uraženě bouchat dveřmi, ale v zájmu lidí i celého státu naopak tvrdě vystupovat z levicových pozic k obraně sociálního státu, zabránění privatizace veřejných služeb a k zabránění útoku na peněženky občanů např. před zvyšováním spoluúčasti za zdravotní péči, eventuálními nápady na zavádění školného a dalších pravicových ‚perel‘, které určitě přijdou...,“ uzavírá.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se však chystá v „ďábelské koalici“, která bojuje za snížení daní, pokračovat a chce jednat s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Babiš odmítl, že by snížení sazby daně z příjmu na 15 procent znamenalo rozvrat veřejných financí v ČR, jak tvrdí vládní ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…