Zemanovo vystoupení na sjezdu ČSSD: Útočí na liberály, hrozí se Gazdík s Pospíšilem

01.03.2019 15:05

Prezident Miloš Zeman byl nezvykle vstřícný k ČSSD, když oznámil, že ji bude volit. ČTK to řekl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Podle předsedy ODS Petra Fialy je evidentní, že Zeman potřebuje ČSSD k podpoře své vlády. Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil považuje Zemanovu podporu ČSSD za paradoxní, když prezident stranu dosud poškozoval. Kubera, Pospíšil a předseda STAN Petr Gazdík se shodli, že prezident v dnešním projevu na sjezdu ČSSD zaútočil na liberály v sociální demokracii.

Zemanovo vystoupení na sjezdu ČSSD: Útočí na liberály, hrozí se Gazdík s Pospíšilem
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vystoupení prezidenta Zemana na sjezdu ČSSD

Zeman byl podle Kubery v projevu „velmi vstřícný k sociální demokracii, což je u něj nezvyklé“, když mimo jiné slíbil volit ČSSD v evropských volbách. „Ukázal svoji přívětivější tvář,“ řekl ČTK. „Zemanova zmínka o tom, že by ČSSD neměla naslouchat mladým velkoměstským liberálům, by mohla být vykládána jako výzva nevolit ministra zahraničí Tomáše Petříčka místopředsedou strany,“ řekl ČTK Kubera. „To tam mohlo být jako jinotaj skryté, ale hodně opatrně,“ dodal.

„Miloš Zeman je letos k ČSSD vstřícný. Je evidentní, že ji potřebuje k podpoře své vlády,“ napsal ČTK Fiala. Nechtěl radit ČSSD, jakým směrem by se měla vydat. „Je zřejmé, že dominantní stranou levice je nyní hnutí ANO. Má silnou podporu levicových voličů, kteří odešli právě od ČSSD. Sociální demokraté musejí přemýšlet, jak je mohou získat zpět,“ uvedl.

Pospíšil označil Zemanovu podporu pro ČSSD v evropských volbách za paradoxní. „Prezident bude volit stranu, kterou od doby, kdy z ČSSD odešel, různým způsobem poškozoval,“ řekl ČTK. Pokud ČSSD podporu přijme, podle Pospíšila ustoupí od snahy stát se moderní evropskou levicí a vrátí se k Zemanovu politickému stylu. Předseda TOP 09 také kritizoval, že Zeman veřejně představil své volební preference. Prezident by podle něj měl vystupovat nadstranicky.

Podle Gazdíka Zeman pochopil, že Strana práv občanů, kterou dříve podporoval, je mrtvá, a proto se jako volič vrací k ČSSD. Tu by rád viděl jako stranu důchodců a zaměstnanců, naopak zaútočil na liberální křídlo sociální demokracie. „Chce, aby ČSSD kormidlovala do levicovějších vod a vybírala pro ni tradiční témata. Ta už ale sociálním demokratům přebral (premiér) Andrej Babiš (ANO) a jejich voliče luxuje,“ napsal ČTK Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…