Zemanův kancléř to má nahnuté, půjde sedět? Erik Best si všiml, že do věci „šťourá“ neziskovka

06.02.2019 15:05

Kancléř Vratislav Mynář nejspíše stejně jako hlava státu Miloš Zeman spáchal trestný čin, a to tím, že se opakovaně sešel s vysoce postavenými soudci. Uvádí to právní analýza expertů z protikorupční organizace Rekonstrukce státu. Píše o tom dnešní MF Dnes a reaguje na to i americký novinář Erik Best.

Zemanův kancléř to má nahnuté, půjde sedět? Erik Best si všiml, že do věci „šťourá“ neziskovka
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vratislav Mynář v pořadu Horké téma

Mynář se v roce 2015 sešel s ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem, aby ovlivnil jeho rozhodování o případném zrušení služebního zákona. S expředsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou pro změnu řešil jiný případ. A jak uvádí právní analýza Rekonstrukce státu, jednání Vratislava Mynáře ve dvou případech mohlo naplnit skutkovou podstatu trestného činu zasahování do nezávislosti soudu podle § 335 trestního zákoníku. Mynář i Zeman dlouhodobě jakékoli pochybení odmítají. 

Anketa

Babiš a Schillerová navrhli propustit 10% všech úředníků. Je to dobrý nápad?

97%
3%
hlasovalo: 9545 lidí

Experti z Rekonstrukce státu však nyní podali na Mynáře trestní oznámení. To již podal i senátor Václav Láska. Podle něj se opakovaně dopustil zasahování do nezávislosti soudu. Minulý týden pak senátorský Klub pro liberální demokracii – Senátor 21 oznámil, že připraví text žaloby na prezidenta za hrubé porušení Ústavy. Senátorské kluby mají ale na žalobu rozdílné názory. Zatímco třeba klub KDU-ČSL a nezávislých ho uvítal, ODS nevidí šanci na úspěch.

„Nezisková organizace sponzorovaná americkým velvyslanectvím podala trestní oznámení na Mynáře. To bude zajímavé,“ okomentoval angažmá Rekonstrukce státu Best. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…