Zemanův zeměpis. Mezi zaměstnanci zbrojovky se rozpovídal o Švédech, Polácích i Číňanech

24.09.2015 20:08

Prezident v závěru své třídenní návštěvy Moravskoslezského kraje pochválil šenovskou zbrojovku za vývoj nových elektronických systémů na ochranu hranic a znovu se dost kriticky vyjádřil na adresu Polska za schválení uprchlických kvót. „Protože uprchlická vlna bude zesilovat a jde o dlouhodobou záležitost, oceňuji, že vaši vývojáři umějí vyrobit elektronický systém na ochranu hranic, který nyní potřebuje jak armáda, tak i policie.“

Zemanův zeměpis. Mezi zaměstnanci zbrojovky se rozpovídal o Švédech, Polácích i Číňanech
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Prezident navštívil zbrojovku v Šenově

„Vy ho potom za slušnou cenu můžete vojákům prodat, a výsledkem budou vaše vyšší mzdy. Je to určitě lepší řešení než maďarský žiletkový plot,“ zahájil Miloš Zeman své krátké setkání se zaměstnanci firmy VOP CZ s.p. v Šenově u Nového Jičína, kde se vyrábí a opravují různé zbrojní systémy. „A jelikož vláda se už i rozhodla navýšit výdaje pro armádu, budou na tyto programy určitě peníze. Vaši vývojáři by si měli tento nový systém elektronické ochrany hranic patentovat, jelikož o něj bude jistě zájem i v zahraničí,“ doplnil ještě prezident.

Miloš Zeman: „Spolupracujte se Švédskem, ale ne se Severní Koreou.“

Zaměstnanci byli potom ještě zvědaví, co říká hlava státu na jejich možnou spolupráci se švédskými zbrojaři. „Švédy mám rád, produkují kvalitní a spolehlivé výrobky. Vzpomeňme jen na gripeny, které nejprve někteří kritizovali, že nejsou kompatibilní s letouny NATO, a nyní na ně nedají naši piloti dopustit. Navíc Švédsko za čtrnáctiletý nájem slíbilo zajímavé offsety a oni tyto závazky na rozjetí společných průmyslových programů s Českem skutečně dodržují. Vřele vám tuto spolupráci doporučuji, ale naopak vás odrazuji od spolupráce se Severní Koreou, Kubou a podobnými zeměmi,“ odpověděl prezident Zeman.

Sliby se mají dodržovat i v politice

Další dotaz se týkal názoru na polskou vládu, která v rozporu s ujednáním Visegrádské čtyřky podpořila na jednání Evropské unie uprchlické kvóty. „Kdyby Poláci jasně řekli předem na minimálně třech setkáních vysokých představitelů Visegrádské čtyřky, a to na úrovni ministrů i premiérů, že s rozdělováním uprchlíků do jednotlivých států souhlasí, tak bychom s tím nemohli nic dělat, jen toho litovat. Jenže oni vždy slíbili, že s námi do odmítnutí kvót půjdou, a to už je horší. Já si nevážím lidí ani zemí, kde se sliby nedodržují,“ konstatoval prezident. Diskuse se později svezla na hospodářské vztahy s Čínou. Zaměstnanci chtěli vědět, jestli z dojednaných kontraktů bude mít také něco i jejich mateřská společnost.

Zeman: Přijeďte na česko-čínské obchodní fórum a nabízejte

„Čínští podnikatelé už koupili leteckou společnost Travel servis, lobkowiczký pivovar, vstoupili do televize Barrandov a spolupracují s Tatrovkou. Přijeďte v listopadu na česko-čínské obchodní fórum na Pražském hradě a tam se angažujte, nabízejte se a doufejte v úspěch,“ radil v závěru setkání Miloš Zeman. Vedení společnosti VOZ CZ se s hlavou státu rozloučilo darem, velmi netradičně vyrobeným popelníkem. Prezident poděkoval a ohodnotil svůj prezent jako velmi vhodný i k osobní obraně. Potom se vydal na závěrečnou tiskovou konferenci do nedalekého kunínského zámku.

Autor textu: Jan Štěpán
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Parlamentní Listy

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …