Žili jste si dobře díky nám. Z Ruska jde vzkaz do Evropy

11.08.2022 12:05 | Glosa

Ruský profesor Alexander Gusev se pustil do rozboru současné situace v Evropě. Označil ji za složitou a mluvil především o ceně plynu a obavách Evropanů z nastávající zimy. Pro mnohé překvapivě pak dospěl k názoru, že komfortní situace a blahobyt, ve kterém si Evropa žila ještě minulý rok, u nás panovaly na úkor Ruské federace.

Žili jste si dobře díky nám. Z Ruska jde vzkaz do Evropy
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

„Situaci v Evropské unii lze nyní označit za poměrně kritickou,“ sdělil na úvod komentáře, který publikoval server časopisu ruského ministerstva zahraničí.

„Evropu čeká podzim s chladným počasím a ještě chladnější zima,“ pokračoval Gusev.

„A právě teď mnoho Evropanů v Německu, Francii, a to nemluvím o Rakousku, Maďarsku, a dokonce ani o zemích jako je Španělsko a Portugalsko, které jsou poměrně teplé, čekají na podzim a na zimu, čekají na chladné počasí a jsou velmi znepokojeny celkovou situací na trhu s plynem,“ je přesvědčen profesor.

Podle něj Evropany velmi znepokojují současné ceny plynu, které šplhají k rekordním hranicím.

zima

„Nehledě na velký nedostatek vody a teplé vody,“ pokračuje Gusev s tím, že všichni Evropané mají obavy, protože už dlouho žijí pohodlně.

„Kladu Evropanům otázku – na úkor čeho se jim žije tak dobře a s tak vysokou kvalitou života? Nežili jste na úkor Ruské federace?“ pouští se profesor do odvážné konstrukce s tím, že mnozí Evropané odpovídají, že samozřejmě celou dobu žili pohodlně hlavně díky levným uhlovodíkům, zejména zemnímu plynu a ropě.

Dodejme, že ceny plynu opravdu rostou, což je patrné z přiloženého grafu, který zveřejnil server Kurzy.cz.

Svůj podíl na růstu ceny plynu ale mají i samotní Rusové, což profesor Gusev nezmiňuje. Moskva se totiž snaží co nejvíce komplikovat jeho dodávky, a to ať už tím, že požadovala platby v rublech – v rozporu s mezinárodními zvyklostmi a pravidly, nebo třeba tím, že zdržovala údržbu svých plynovodů a zařízení, či nechtěla přijmout a zprovoznit opravenou turbínu potřebnou pro dodávky plynu do Evropy.

V současné době jsou dodávky ruského plynu zhruba na polovině jejich možné kapacity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …