Zima má radost. Zeman se zlepšuje, doplní se rehabilitace

10.12.2021 12:33

Klinický stav prezidenta Miloše Zemana je uspokojivý, stabilizovaný a vykazuje trvalé známky zlepšování. Lékařské konzilium se domnívá, že s doplněním rehabilitace by se mohl i nadále zlepšovat. ČTK to po dnešním jednání prezidentova lékařského konzilia řekl jeho vedoucí, lékař Tomáš Zima.

Zima má radost. Zeman se zlepšuje, doplní se rehabilitace
Foto: Screen ČT24
Popisek: Profesor Tomáš Zima před ÚVN

„Klinický stav je uspokojivý, vykazuje trvalé známky zlepšování. Důležitá je samozřejmě nutriční péče. Domníváme se, že stav pana prezidenta je stabilizovaný, léčebná opatření jsou adekvátní a myslíme si, že s doplněním rehabilitace by se mohl stav pana prezidenta zlepšovat," řekl Zima.

Zemana podle něj v Lánech pravidelně navštěvuje jeho ošetřující lékař a ředitel ÚVN Miroslav Zavoral. Lékařské konzilium bude fungovat dál, řekl Zima. V případě chronického onemocnění, kterým trpí Zeman, ale podle něj není nutné, aby se scházelo často, pokud to nebude zdravotní stav hlavy státu vyžadovat. „V případě potřeby se můžeme sejít kdykoliv," dodal.

Lékařské konzilium se v Ústřední vojenské nemocnici sešlo dnes dopoledne. Kromě Zimy jsou jeho dalšími členy třeba chirurg Pavel Pafko nebo fyzioterapeut Pavel Kolář. Za ÚVN v něm zasedá Zavoral, Monika Nývltová z endokrinologického centra a přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomáš Tyll.

Zeman byl do nemocnice převezen krátce po sněmovních volbách s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle Pafka má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza. Propuštěn byl asi po měsíci a půl. Nemocnice při propuštění uvedla, že Zemanovi i nadále doporučuje péči ve specializovaném zdravotnickém zařízení. Vzhledem k významnému zlepšení prezidentova zdravotního stavu jeho rozhodnutí ukončit hospitalizaci a věnovat se ústavním povinnostem respektovala.

Zodpovědnost za péči o Zemana v Lánech převzala společnost Senior Home Group. ÚVN jí předala potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán. O prezidenta se nyní starají na zámku v Lánech nepřetržitě zdravotní sestry.

Server Seznam Zprávy ve čtvrtek uvedl, že péči o prezidenta nyní od ošetřujícího lékaře Zavorala podle platných předpisů převezme praktický lékař. Domácí zdravotní péči může podle serveru ošetřující lékař předepsat jen na dva týdny po ukončení hospitalizace. Praktickým lékařem bude někdo z ÚVN, konkrétní jméno nemocnice podle serveru nezveřejnila.

Po propuštění z nemocnice měl Zeman pozitivní test na koronavirus, na dva dny byl proto do ÚVN opět převezen a lékaři mu podali protilátky. Od té doby je na zámku v Lánech v izolaci, ta by měla podle dřívějších informací Kanceláře prezidenta republiky skončit dnes. Příznaky onemocnění Zeman neměl. I přes nákazu prezident v Lánech jmenoval premiérem Petra Fialu (ODS) a přijímal kandidáty na ministry. Kvůli jejich ochraně tak činil skrze bariéru z plexiskla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…