Žižkovský radní rozjel kampaň k přejmenování Koněvovy ulice. Martyrium na úřadě za to prý stojí

14.05.2022 17:30 | On-line

Že přejmenovávání ulic v Praze není ničím ojedinělým, ukázal pořad ČT „Z metropole“, jenž zmapoval, jak se názvy ulic měnily v průběhu dějin a co by mohlo potkat až čtyři desítky ulic majících spojitosti s Ruskem. Podle emeritního ředitele Archivu hl. m. Prahy Václava Ledvinky u nich místopisná komise zdůvodnila, že mnohé „názvy nesouvisejí s Putinem“. Ubránit by se však už tak lehce nemusela Koněvova ulice na pražském Žižkově, proti čemuž protestují mnozí obyvatelé kvůli byrokratickým povinnostem. Radní Prahy 3 Pavel Křeček (STAN) by byl „tohle administrativní martyrium ochoten podstoupit“. Naznačil, koho jméno by mohla ulice nést.

Žižkovský radní rozjel kampaň k přejmenování Koněvovy ulice. Martyrium na úřadě za to prý stojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odstraněná socha maršála Koněva v pražských Dejvicích

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
Přejmenovávání ulic není v Praze ničím výjimečným – děje se tak již několik stovek let, někdy kvůli lepší orientaci v souvislosti s minulým rozšiřováním hranic města, jindy kvůli změně politických režimů. Najdou se však i výjimky, jako je ulice Celetná, jež se nikdy nepřejmenovala. A ulice Spálená – ta své jméno dostala poté, co ulice původně zvaná Flašnéřská na jejím místě za krále Vladislava Jagellonského vyhořela.

Velmi početnou vlnu přejmenovávání místních názvů naše metropole zažila během německé okupace. „Přišli Němci a zase se přejmenovávalo všechno, co souviselo s první republikou, s Masarykem, s Benešem, s Dohodou,“ shrnul emeritní ředitel Archivu hlavního města Prahy Václav Ledvinka.

Celý pořad můžete zhlédnout ZDE.

Pak ale s koncem války přišla jako vděk za osvobození snaha o pojmenování ulic po Rusech, ruských městech, ale i po komunistech z jiných zemí či po lídrech zemí, které nás osvobodily. Ledvinka v pořadu ČT „Z metropole“ shrnul, že při tomto dění došlo k porušení zásady nepojmenovávat ulice po žijících osobách. Svou ulici tak náhle měl sovětský vůdce Stalin, britský král Jiří VI. i americký prezident Franklin Delano Roosevelt.

To ale nevydrželo věčně. „Pak přišla padesátá léta a zase tyhle názvy byly nežádoucí,“ poukázal Ledvinka na ulici nesoucí jméno amerického prezidenta či britského panovníka.

V devadesátých letech nakonec padly i názvy, které si vysnil v hlavním městě komunistický režim. Např. ulice Československých komsomolců tehdy náhle zmizela a nahradila ji ulice Česká.

Nábřeží nyní nesoucí jméno po prvním československém ministru financí Aloisi Rašínovi vystřídalo své pojmenování dokonce dvanáctkrát. To neslo v minulosti například pojmenování po exkomunistovi Karlu Lažnovském, jenž aktivně podporoval německou okupaci, či po Friedrichu Engelsovi.

Nyní kvůli invazi Ruska na Ukrajině stále více přiostřuje tlak na přejmenování názvů pojících se s Ruskem. Ledvinka k tomu řekl, že jako problémové se jevily až čtyři desítky názvů. „Místopisná komise jednak zdůvodnila, že ty názvy vůbec nesouvisejí s Putinem… Ta města za Putina nemohou… A máme třeba tu Ruskou v Praze od roku 1906,“ řekl.

Přesto např. část Korunovační ulice v Praze 6 název změnila a dnes se jmenuje Ukrajinských hrdinů, a to v části, kde sídlí ruská ambasáda.

Namále má i Koněvova ulice na pražském Žižkově, jež nese jméno sovětského maršála, který osvobodil podstatnou část Evropy, ale zároveň například krvavě potlačil maďarské povstání v roce 1956. Přejmenování podle Ledvinky část obyvatel odmítá – a to z praktických důvodů, jelikož by se najednou muselo měnit velké množství osobních i firemních dokladů.

Radní Prahy 3 Pavel Křeček (STAN) přesto míní, že to problém není. „Já osobně jsme tohle administrativní martyrium ochoten podstoupit. Většinu věcí již lze v dnešní době vyřizovat online. Pouze občanský průkaz… Popřípadě, když vlastníte vozidlo, tak registr vozidel…“ vzkázal lidem radní.

Historik Michal Plavec vzpomenul, že Koněv není čistě kladnou osobou ani při odhlédnutí od zvěrstev, která se pod jeho velením děla v cizině. Odkázal přitom na bombardování středních a severních Čech, které Koněv posvětil už po německé kapitulaci 9. května a během nějž přišlo o život 1600 českých civilistů, tedy dvakrát více, než během kontroverzního amerického bombardování Prahy v únoru 1945. Účastnil se údajně i příprav na invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

A kdo by Koněva nahradil? Podle radního Křečka by Praha 3 přistoupila k pojmenování Koněvovy ulice po prvním žižkovském starostovi Karlu Hartigovi.

Zdali jsou lidé pro přejmenování ulice, chce Praha 3 zjistit za pomoci dvou dotazníků. Jeden z nich zamíří na všechny obyvatele Žižkova, druhý pak přímo jen na lidi žijící v diskutované ulici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…