Zlikvidovat. Úchylné a imbecilní… Zeptali jsme se politiků, co si myslí o tom, že Slovenka, která zapálila Korán, je ve vězení, a tohle se pak semlelo…

22.02.2017 16:26

ANKETA Jak informovala média, na Slovensku dívka Sheila Szmereková (alias Adriana Meleková) zapálila a pomočila muslimskou knihu Korán. Mimo jiné též řekla, že muslimové, kteří se neumějí přizpůsobit, jsou paraziti a nemají tu co pohledávat. A řekla, že kdo se jí postaví, toho „bez problému oddělá“. Nyní je ve vazbě a hrozí jí až šestileté vězení za „výrobu extremistických materiálů“. I v ČR lidé začali ze solidarity pálit Korán. Co o tom soudí čeští politici?

Zlikvidovat. Úchylné a imbecilní… Zeptali jsme se politiků, co si myslí o tom, že Slovenka, která zapálila Korán, je ve vězení, a tohle se pak semlelo…
Foto: Vít Hassan
Popisek: Pálení Koránu v pražské Stromovce.

Až šestileté vězení hrozí ženě, která v minulých dnech pomočila a spálila Korán. Čtyřiadvacetiletou Adrianu Melekovou alias Sheilu S. z Ružomberoku zadržela policie. Na videu, které je z činu natočeno, je patrné, jak trhá posvátnou knihu muslimů, pomočí ji a následně spálí. Žena dále uvádí, že muslimové jsou pro ni paraziti.

„Sú to pre mňa paraziti, ktorí sú horší ako svrab, keď sa nevedia prispôsobiť oni nám, tak tu nemajú čo hľadať,“ řekla o muslimech. „Každého kto sa mi postaví do cesty bez problémov oddelám...“ řekla mimo jiné.

Proč by se měla trestat kritika nenávistné ideologie?

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o celé věci myslí a zda je podle nich obecně správné případně trestně stíhat ty, kdo spálí Korán či kritizují islám. Většina politiků samotný akt odsoudila jako nevhodný, někteří naznačili, že ona dívka není psychicky v pořádku. Na druhou stranu velká část politiků míní, že by pálení Koránu a kritika islámu neměly být trestné. Někteří chápali možné pohnutky činu, ale odsoudili jeho provedení.

Anketa

Donald J. Trump je prezidentem měsíc. Oznámkujte ho jako v české škole

90%
5%
1%
3%
1%
hlasovalo: 11760 lidí

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

„Myslím si, že k náboženským symbolům se máme chovat s úctou. Bibli, Korán či Talmud má mnohem větší cenu si přečíst, než je spálit. Do jaké míry je to trestný čin, to nevím. Každopádně je to od ní hloupý krok, o tom nepochybuji,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Hlavně ať to nikdo nezkouší líčit jako překvápko, které se nedalo předvídat. Bylo nás víc, kdo jsme včas varovali, že ‚řešení‘ migrační krize podle not ‚spolkové tetky‘ roztočí spirálu tragédií a slepých vášní. ‚Kádrovali‘ nás za to i zkorumpovaní týpci ‚zleva‘. Pálit veřejně Korán – a ještě na něj močit – je samozřejmě přes čáru. Nahrává to jak islámskému fanatismu, tak ‚sluníčkářskému‘ farizejství. Skončí-li to i tresty vězení, číhá na nás kotel ještě divočejších emocí. K odpovědnosti je třeba hnát ty, co to vše mají na svědomí. Všechny komplice válek za ´změnu režimu´, které okolí Evropy zpustošily. Parazitní smetánku, která ty země nestydatě drancuje,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

„Řešením jsou jen lidštější poměry tam, odkud se migrační valí. Peněz na to, jak je začít vytvářet, je víc než dost. Válejí se na účtech v daňových rájích. Točí se v ‚kasinu‘ finančních trhů, které okrádá i nás. Kupí se na kontech dobyvatelů renty, proti nimž je troškař i každý feudální trůn. Bill Gates prý inkasuje sumu, která je ekvivalentem našich deseti milionů, každou hodinu. Spočítal mu to ‚mainstream‘, a ne žádný rebelant. Usoužil by se snad žalem, jít většina těch peněz na humanističtější účely? ‚Třetí svět‘, jejž by tím pomohl rozvíjet, by přece rozšířil i jeho trhy,“ dodal Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Problémem je, že její chování je v rozporu s ústavním pořádkem a stalo se trestným činem. A zákony musejí platit pro všechny občany. To, co já hodnotím jako velmi nezodpovědné a nebezpečné v jednání slovenské dívky, je ohrožení bezpečnosti občanů. Je nutné si uvědomit, že takovéto chování podněcuje k nenávisti, a to nejen vůči muslimům, ale zejména radikálních muslimů vůči naší společnosti. Tohle si zřejmě Adriana Meleková vůbec neuvědomuje,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Je to hovadina. Kritizovat musí být možné, ale to, co ona dívka provedla, není kritika, nýbrž nechutná urážka muslimů. Je mi z toho stydno,“ reagoval čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Kritika islámu určitě trestná být nemůže – je to už spíše ideologie než náboženství. A to ideologie nenávistná a její časté pojetí kritiku určitě zaslouží. Trestat by se nemělo ani pálení Koránu. Je to jen kniha, žádný státní symbol... Nicméně nepodporuji pálení a ničení knih. Nikdy a žádných. Problém totiž není v knihách. Problém je v lidech, kteří si jejich text vykládají po svém nebo jsou schopni slepě poslechnout sebevětší zhovadilost,“ uvedl místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

Islám je třeba u nás odmítnout, proti jeho šíření se důrazně postavit

„Já nejsem přítelem takto přijatých protestů. Močit na jakýkoliv symbol je podle mne za hranou, normální člověk to neudělá a fanatik ničemu nepomůže. A pokud tato žena skončí ve vězení, tak to bych pokládal za opačný extrém. Ale aby bylo jasno, islám je třeba u nás odmítnout, proti jeho šíření se důrazně postavit a všemi prostředky, zejména těmi legislativními, ho udržet v patřičných mezích. A pokud by to mělo dopadnout tak, že za pálení náboženského dokumentu skončí lidé ve vězení a za fyzický útok na prezidenta (házení vajec) nikoliv, pak jsme se ocitli ve stavu, kdy opouštíme svoji národní identitu a svoji svébytnost a nastává novodobé období temna,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Je to především hloupé a primitivní chování. Jednou věcí je, že muslimové žijící v Evropě musejí dodržovat zákony zemí, ve kterých žijí stejně jako ostatní, respektovat naše evropské hodnoty a tradice. Druhou věcí je to, že my sami bychom měli mít úctu ke všem lidem i jejich náboženství. Úcta k člověku, ke každé lidské bytosti je jednou ze základních hodnot, na kterých stojí evropská civilizace a vychází z křesťanství,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Já od počátku navrhuji ve sněmovně zákaz propagace islámského práva šaría a džihádu na území České republiky. Sobotkova, Babišova a Bělobrádkova vláda však tento můj návrh již před dvěma lety ve sněmovně zamítla. Doufám, že po říjnových volbách dostaneme od voličů silnější mandát, abychom nejen tyto návrhy mohli prosadit. Pálení a čurání na Korán nebezpečí, které Korán přináší, nesníží, ale naopak – jakkoli mohu chápat důvody, tak je jasné, že takové činy zradikalizují i další dosud neaktivní muslimy,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Jediná šance, jak s hrozbou islamizace světa globálně bojovat, je v první řadě vysvětlovat, v čem spočívá její zlo – právě v tom, že islám je v konečné podobě, jak vidíme ve všech islámských zemích, netolerantní, nehumánní, nedemokratický, že potlačuje svobodu a rovnost – včetně svobody a rovnosti víry nebo slova. Je správné a důležité varovat před náboženstvím, jehož prorokem je člověk z evropského pohledu morálně absolutně nepřijatelný a který na rozdíl od Ježíše nehlásá mír a toleranci, ale věčnou válku. Tato naše varování by ale neměla klesnout na úroveň islamistů, kteří také pálí knihy – pravda, oni se živými lidmi. Zavřít někoho do vězení, že zhanobil knihu, která přináší po celém světě milionům lidí denně utrpení a bolest, je ale nesmysl, jelikož příčinou zla není to, že někdo počurá Korán, ale to, že ho otevře a začne ho aplikovat v reálném životě – to bychom měli trestat,“ dodal Okamura.

Křesťanství je možné urážet, islám nikoli

„Neznám ten případ podrobně, ale močit na jakékoli duchovní předměty mi přijde úchylné a nepatřičné. Nicméně tady je vidět rozdíl. Když někdo hanobí křesťanství, je to bráno za umění, a u islámu je z toho hned skandál. Jsem pracovně v Kanadě a tady lidem obrovsky vadí rozdíly, které se dělají mezi náboženstvími. Islám nemohou kritizovat, protože jsou za to postihy. A lidem ty rozdíly vadí,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Pomočit knihu je úchylná a laciná provokace na úrovni ruských Pussy Riot. Jsem proti trestání takových činů, ale z hlediska etického to odsuzuji,“ říká europoslanec Svobodných Petr Mach.

„Čin děvčete ze Slovenska je zástupný problém. V první řadě vlády zemí EU se musejí vymezit vůči věcem, které do Evropy nepatřily a nepatří: 1. muslimské náboženství, 2. takzvaní běženci za sociálními dávkami. Pak nebude docházet k věcem, které vedou občany do kriminálu. Stát se má starat o své občany,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„To, co udělala ta dívka s Koránem, je spíš na psychiatrické vyšetření než na trestní stíhání. Pomočením a spálením knihy rozpor dvou kultur a pronikání radikálního islámu nevyřešíme. Je to jenom obyčejná provokace a útok na náboženské cítění slušných muslimů – chci věřit, že i takoví jsou. U některých to může být rozbuška k radikalizaci. Nedoporučuji následovat takové hlouposti,“ říká poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Na Slovensku Sheila Szmerekova (alias Adriana Melekova) zapálila a pomočila sbírku básní obchodníka Mohameda, který se vydával kdysi dávno za Božího proroka. Kniha je známá jako Korán. Jako prémii k tomu řekla, že muslimové, kteří se neumějí přizpůsobit, jsou paraziti a nemají zde v Evropě co pohledávat. Já proti tomu nic nemám, byl to projev její vůle. Chovala se normálně, jak bychom se měli chovat všichni, protože podobně se chovají duchovní v Íránu či v Saúdské Arábii. Tam je státním náboženstvím jakýsi islám. Jako základní ideologickou příručku mají Korán. Například Saúdská Arábie nejenže netoleruje křesťanství, ale také člověk, který přestoupí z islámu na křesťanství, může být a většinou je popraven za hanobení víry. Pokud se tak mohou chovat vůči křesťanství saúdští Arabové, proč by se podobně nemohla chovat nesaúdská Sheila na Slovensku ve Slezsku, na Moravě nebo v Čechách a kdekoli jinde?“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Buďme spravedliví. Pokud (opět) vesele kšeftujeme s Íránem a nedávno tam proto byla dokonce obchodní delegace, a ještě veseleji kšeftujeme se Saúdskou Arábií, uznáváme, že oni mají na své chování právo. Stejné reciproční právo musíme mít i my! Zlikvidovat mešity a modlitebny, zakázat musulmanské náboženské knihy a zakázat praktikování této podivné víry v České republice. Bylo by to spravedlivé – česko-saúdské či česko-íránské vztahy v náboženské oblasti by byly vyvážené. Jestliže Sheila alias Adriana řekla, že pokud se proti tomu, co činí, někdo postaví, že ho bez problému oddělá, chová se stejně jako saúdsko-arabští fanatici u sebe doma. Čili chová se normálně – pokud (opakuji) máme se Saúdskou Arábií diplomatické vztahy a respektujeme jejich způsob nenormálního chování. Neviděl bych žádný problém, aby se její chování stalo státní normou v ČR v chování vůči muslimům. Naopak, volám po tom! Tím bychom se konečně alespoň v něčem přiblížili k Saúdské Arábii, když na rozdíl od nich nemáme tolik písku a ropy,“ dodal Jaroslav Doubrava.

Budeme zavírat lidi za spálení Komunistického manifestu?

„Přestože se zmíněnou formou protestu osobně nesouhlasím a je mi povahově zcela cizí, jsem proti jakémukoliv sankcionování projevů nesouhlasu s vírou. Ať se takovéto protesty týkají náboženství jakéhokoliv. Samozřejmě projevený odpor nesmí zasahovat do práv člověka druhého. Tam ale pálení takzvaných svatých knih, které má někdo v osobním vlastnictví, neřadím... Zjednodušeně řečeno, když někdo přede mnou jako komunistou spálí Komunistický manifest, který mu patří, řeknu si, že je blbec a dobře mu tak, ale vězením bych jej určitě netrestal. Ostatně žádné vězení nezmění jeho názor či přesvědčení, spíše jej v té hlouposti ještě více utvrdí,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Jestli jsem to dobře pochopil, tak ta dívka je stíhána za výrobu extremistických materiálů (= schvalování extremismu?), což není totéž co kritika Koránu. S jeho pálením nesouhlasím – to už jsme v naší historii několikrát zažili. Co se močení týká, to je spíše záležitost psychiatra, ale hlavně zbytečná a urážlivá exhibice. Naopak s její první větou naprosto souhlasím, protože oni přicházejí k nám, proto musejí respektovat naše zákony, způsoby a podmínky. No a ten závěr jejího vyjádření, ten už opravdu spadá do trestněprávní roviny,“ uvedl senátor Zdeněk Nytra.

„To, čeho jsme svědky v posledních dnech (i když vlastně mnohem déle), je jen důsledkem formy protestu lidí proti tomu, že problematika řešení migrace a šíření islámu, a v širším kontextu tedy ochrany jejich bezpečnosti, není v očích těchto lidí dostatečně a adekvátně řešena. Je těžké tento počin jednoznačně šmahem odsoudit, když náboženství, proti kterému se svým krokem vymezila, samo hlásá, že islámští bezvěrci jim nejsou rovnocenní, ženy nemají stejná práva jako muži a ty, kdo nepřijmou islám, je potřeba porazit a klidně i zabít. Kde jsou všichni ti lidskoprávní aktivisté hájící lidská práva? Jak to že je beztrestné hlásat násilí proti osobám (dokonce většině společnosti), které odmítají jejich náboženství? Nedivme se pak, že dochází i k takovýmto projevům nesouhlasu a vzdoru. Napomáhají tomu i média neobjektivním informováním. O shromážděních ve Španělsku (respektive jeho části) za přijímání migrantů jsem slyšel z médií několikrát. O zuřivých bitkách v ulicích Francie a Švédska ne… Také podnět a příčina k takovému protestu,“ upozorňuje poslanec Karel Fiedler.

„K tomu, z čeho byla paní Szmereková policií na Slovensku obviněna a následně vzata do vazby, se mohu jen obtížně vyjádřit, když jsem předmětné sdělení obvinění neviděl, a jednalo by se tak jen o politický komentář. Osobně nepovažuji takové projevy za vhodné, i když dokážu pochopit, proč je někdo dělá. Zoufalí lidé občas dělají zoufalé činy,“ reagoval poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Imbecilní čin zjevně rozumově nevybaveného děvčete

„Na toto nejde odpovědět stručně. Navíc mnohé novodobé ‚svaté bojovníky‘ naštvu. Je jistě rozdíl mezi islámem a islámskými radikály. Stejně jako mezi křesťanstvím a inkvizicí. Měli bychom si to přiznat, nejsme-li stejní fanatici jako právě ti šílení islamisté. Dále se nedomnívám, že hloupoučké aktivity jakési cizinky stojí za pozornost. Možná jí taky ani o nic jiného nejde, sorry jako. A je čistě na Slovácích, kam ji zavřou. Včetně blázince. Z jejích následovníků radost nemám. Jednak je to dost tupé, jednak si tím přímo říkáme o teroristický čin na vlastním území. To snad nelze popřít. Já nestojím o oběti z našich lidí! Nechť tedy tito jedinci zveřejní plně svá jména a adresy, aby pozůstalí po eventuálních obětech věděli, kam se poté obrátit,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„To prosím není žádná tolerance radikálů, teroristů a ekonomické migrace! Naopak, jsem pro velmi tvrdou obranu. Včetně staré pravdy, že nejlepší obrana je útok. Ale podle jistých regulí, ne takto primitivně. Ještě před lety mnozí o našich vojácích na misích mluvili jako o žoldácích. Místo i pro slušného muslima urážlivého pálení Koránu v bezpečí své vlasti mohou raději rozšířit řady naší armády a jít s Islámským státem bojovat přímo. Byl jsem se tam sice jen podívat, ale není to tam vůbec lehké, věřte mi. Jsem na naše vojáky v horách a pouštích i jejich blízké pyšný. Tedy nemyslím těch pět v Litvě. Tam jsem viděl odvahu. V pálení Koránu ji opravdu nevidím. Naopak. No a abych zabránil aspoň některým jedovatým poznámkám čtenářů: hlavně věk mi brání nechat se ‚naverbovat‘. Ale cítil jsem se tam daleko lépe než ve sněmovně,“ dodal Koskuba.

„S takovými pseudozajímavými extrémními projevy nesouhlasím a řadím je k Pussy Riot a dalším podobným. Prostě ‚pussy‘ zůstane ‚pussy‘, i když se schovává za vznešené cíle,“ reagoval psolanec KSČM Leo Luzar.

„Imbecilní čin zjevně rozumově nevybaveného děvčete nehodlám nijak komentovat. Tato ubohá provokace by tím pouze získala legitimitu mezi stejně postiženými chudáčky,“ reagoval poslanec Petr Adam.

„Pálit knihy je tmářství. Nesouhlasím. Stíhat za slušně vedenou kritiku čehokoli je také tmářství,“ odpověděl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Tento případ svědčí o tom, jak připravujeme mladou generaci na život. Odsuzují se političtí soupeři, předělávají se dějiny a mladí se neorientují v problémech doby. Berou si špatné vzory jako příklad pro své chování, aniž to často umějí zdůvodnit. Každý případ se tak podle mne musí posuzovat individuálně. Za pálení Koránu spíš přísluší morální trest než vězení. Na vině je společnost a ta se jen těžce usměrňuje,“ myslí si senátor KSČM Václav Homolka.

„Nemáme právo hanobit symbol jiného náboženství. To, že někdo zneužívá jeho výklad, už jsme zažili v době křižáckých výprav. Ale všimněte si možné výše trestu. U nás bylo kvalifikováno zhanobení a krádež prezidentské zástavy jen jako přestupek. A za tykadla na volebních billboardech byl autor odsouzen,“ říká poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Podle mě musíme rozlišovat mezi oprávněnou kritikou a extremistickými postoji a činy. S tím, co tato osoba udělala, se v žádném případě neztotožňuji včetně jakýchsi projevů solidarity s ní. Jsou to gesta, která nemají objektivně žádný smysl a mohou vést jedině k tomu, že vyprovokují podobné extremisty na druhé straně a začne to tady bouchat. Víme, jak málo stačí k tomu, aby se to stalo. Samozřejmě že je to velký problém, ale toto určitě není cesta, jak s islámským fundamentalismem bojovat a účinně se mu bránit. A co se týká trestní odpovědnosti, domnívám se, že takové zneuctění, v tomto případě Koránu, splňuje skutkovou podstatu trestného činu. Všechny okolnosti svědčí o tom, že tato osoba je slušně řečeno jaksi mimo,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Hanobení náboženského přesvědčení je trestné a mělo by být stíháno, ať je pácháno vůči komukoli,“ uvedla poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová.

Na různých satanistických koncertech byly hanobeny křesťanské symboly a nešlo se po tom...

Slovenská policie si pro aktivistku přišla v pátek nad ránem, v neděli byla předvedena před vazebního soudce v Banské Bystrici. Státní zastupitelství v jejím činu našlo násilí proti skupině obyvatel, hanobení rasy a přesvědčení a podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti. K tomu ještě přihodilo výrobu extremistických materiálů.

Soudce návrhu na vazbu vyhověl, a to prý proto, aby Meleková neměla možnost dále páchat zmíněnou trestnou činnost. Zde údajně nejspíš sehrál roli její slib na videu, že „každého, kdo se mi postaví do cesty, bez problémů oddělám“.

V České republice v rámci solidarity s Melekovou následně na mnoha místech pálily Korán desítky lidí. Někde se to obešlo bez policie, jinde naopak byla od začátku. Horko bylo zejména v pražské Stromovce, kde od počátku avizovali protestní akci zastánci migrace a policie byla nezbytná k tomu, aby obě skupiny od sebe oddělila. Přesto nikde policisté k pálení muslimské svaté knihy trestněprávní důsledky nevyvozovali. Redaktory webu Lidovky.cz zajímalo, jak je to možné a v čem je česká úprava tak odlišná od slovenské, když tam aktivistku vodí k soudu v pověstném „medvědu“, zatímco v ČR po tomtéž jednání člověk v klidu odejde domů.

Hranice mezi svobodně projeveným názorem a trestným činem je prý často velmi nejasná. Podle expertů, které web oslovil, existuje v České republice výrazně liberálnější pohled než jinde a užívaný výklad preferuje spíše svobodu projevu.

„U nás je svoboda projevu vykládána poměrně extenzivně, společenská debata je tu posunutá,“ tvrdí Miroslav Mareš, expert na extremismus z Masarykovy univerzity v Brně. „Na různých satanistických koncertech byly hanobeny křesťanské symboly, třeba kříž, a také se po tom nešlo,“ dodává.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…