Zločiny privatizace? Komunistická nestoudnost, rozohnil se v Bakalově redakci Roman Češka, který je měl pod palcem

08.08.2019 20:53

„Komunisté podpořili vládu a za to smí škodit a přepisovat historii,“ tvrdí v Apelu na DVTV bývalý předseda Fondu národního majetku Roman Češka. Usnesení Poslanecké sněmovny, že privatizaci doprovázela řada excesů, chyb a zločinů, které způsobily škody na majetku v řádech stovek miliard korun, označuje Češka za „nestoudné“, přičemž za původce těchto výroků označuje současného prezidenta Miloše Zemana. „Stokrát opakovaná lež se chce stát pravdou, nepřipusťme to. Je to pořád lež. Pravda je, že církve jsou užitečné a stát je poškodil a poškozuje. Privatizace se povedla a komunisti škodili, škodí a škodit budou,“ dodává Češka.

Zločiny privatizace? Komunistická nestoudnost, rozohnil se v Bakalově redakci Roman Češka, který je měl pod palcem
Foto: Repro DVTV
Popisek: Bývalý předseda Fondu národního majetku Roman Češka

Anketa

Jste pro zavedení ,,daně z masa", jak se o tom vážně uvažuje v Německu?

5%
95%
hlasovalo: 12842 lidí
Češka označil zdanění náhrad církvím za „nestoudnost“ a připomněl, že to byli právě komunisté, kdo čtyřicet let církevní majetek likvidoval a devastoval. „Vtloukali nám, že víra je opium lidstva a církev je relikt středověku,“ vzpomíná dále Češka a dodává, že komunisté neměli po roce 1989 „ani slušnost se omluvit“.

Komunisté se dle něj podíleli na 20 letech odkladů, kdy z církve „dělali hamouna bažícího po majetku“, a když nyní konečně došlo k narovnání, tak jej napadají. „Tvrdí, že náhrada je přehnaná, nevěřte jim,“ vyzývá bývalý předseda Fondu národního majetku. Dohoda je prý výhodná pro stát a náhrady podhodnocené.

Jak dále Češka podotýká, tak dohoda úplně ignoruje nemajetkové škody. Ostatní restituenti prý měli, na rozdíl od církví, již 20 let na zhodnocení navráceného majetku a výplata církevních restitucí ještě dalších třicet let potrvá. Církve mají dle něj být podfinancované investičně i platově. „Kněží, vysokoškoláci s odpovědností za farnosti a největší nestátní památkový a kulturní fond, mají o 30 % menší mzdy než jsou průměrné a o 45 % menší než jsou mzdy vysokoškoláků,“ stěžuje si na situaci církví Češka s tím, že podobně na tom jsou i charity, nemocnice a ústavy.

Za „nestoudné“ pak dále Češka označuje usnesení Poslanecké sněmovny, že privatizaci doprovázela řada excesů, chyb a zločinů, které způsobily škody na majetku v řádech stovek miliard korun. „Opět jim nevěřme. Excesy, chyby a zločiny se vyskytují v podnikání, ve veřejné sféře, ve zdravotnictví, ve školství i v rodinách. Privatizoval se majetek za 1.000 miliard korun, doložitelné škody jsou tak zhruba za 10. Stovky miliard škod jsou nesmysl,“ říká dále. Připomenul též, že o vytunelovaných stamiliardách mluvil coby opoziční politik v minulosti Miloš Zeman. Zeman dle Češky „smíchal hrušky s jabkama“ a stál u zrodu mýtu o těchto škodách.

„Stokrát opakovaná lež se chce stát pravdou, nepřipusťme to. Je to pořád lež. Pravda je, že církve jsou užitečné a stát je poškodil a poškozuje. Privatizace se povedla a komunisti škodili, škodí a škodit budou,“ shrnuje Češka. Komunisté se prý „nic nenaučili a nic nezapomněli“.

Roman Češka se po volbách v roce 1992 stal náměstkem ministra privatizace. V červnu 1994 vystřídal Tomáše Ježka po jeho odvolání na postu předsedy výkonného výboru Fondu národního majetku, kde působil do roku 1998.

reklama

autor: rak

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…