Změny v Německu: Čtrnáct procent v průzkumu pro partaj, o které se skoro nemluví

15.01.2024 16:13

Někdejší vlivná představitelka Levice Sahra Wagenknechtová založila svoji stranu Spojenectví Sahra Wagenknechtová – za rozum a spravedlnost (BSW) teprve před nedávnem. A podle posledních průzkumů by však v parlamentních volbách mohla uspět – mohla by získat až 14 procent hlasů.

Změny v Německu: Čtrnáct procent v průzkumu pro partaj, o které se skoro nemluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Spojenectví Sahra Wagenknechtová – za rozum a spravedlnost by podle průzkumů, o kterých píše bulvární web Merkur.de připravila o podporu především pravicově populistickou Alternativu pro Německo (AfD) a konzervativní unii CDU/CSU.

O jeden procentní bod by mohla také připravit vládní sociální demokracii či svobodné demokraty (FDP).

Strana Sahry Wagenknechtové slibuje „zachránit demokracii“. Pro mainstreamová média je oříškem, protože nemůže být obviňována z pravicového populismu a paralel s Hitlerem, což už je roky hlavní argument proti AfD.

Pětapadesátiletá Wagenknechtová je veteránkou německé levice a poslankyní za Die Linke. Jejím manželem je navíc Oskar Lafontaine, legenda německé sociální demokracie od dob, kdy stál v šedesátých letech v čele studentských protestů. Se stranou se rozešel za Schröderovy vlády, která podle něj dělala příliš kompromisů s pravicí.

Jeho žena patří k nejvýraznějším tvářím spíše kožené německé parlamentní scény, šarm a temperament nejspíš částečně zdědila po svém íránském otci, který se s její matkou poznal při práci v někdejší NDR.

Politický mainstream ji tak kritizuje alespoň za „kult osobnosti“ a fakt, že svou stranu pojmenovala po sobě, což je v Německu naprostý unikát.

V případě nynějšího konání parlamentních voleb by strana BSW skončila společně s SPD na děleném třetím místě, zvítězíla by CDU/CSU s 27 procenty hlasů a AfD by byla druhá s 18 procenty. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…