Zmíněn Rychetský. Kauza „Klausovy peníze do SSSR“: Prý jinak

25.05.2021 12:52 | Ze sítí

Půjčka 1,3 miliardy dolarů, sjednaná ještě za komunismu a zaslaná z Československa do skomírajícího Sovětského svazu. Právě o ní píše server Aktuálně.cz. Ovšem v článku jsou podle novináře Michaela Durčáka, který se tématem detailně zabýval, fatální chyby týkající se role Prognostického ústavu. Klausovi spolupracovníci se totiž znali odjinud. A své k tomu řekl i bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, který článek nazval „znechucující novinařinou“ a zmínil současného předsedu Ústavního soudu.

Zmíněn Rychetský. Kauza „Klausovy peníze do SSSR“: Prý jinak
Foto: Repro IVK
Popisek: Exprezident Václav Klaus učí Transformační procesy ČR

Dnes, ještě před oznámenou rezignací ministra Petra Arenbergera, zveřejnil server Aktuálně.cz článek Lukáše Valáška, Jaroslava Spurného a dalších, ve kterém se tvrdí, že Československo, čerstvě po sametové revoluci, zapůjčilo Sovětskému svazu 1,3 miliardy dolarů.

Anketa

Měli by se po návratu z dovolené testovat na covid-19 i Češi po očkování?

71%
24%
hlasovalo: 5768 lidí

„První porevoluční ministr financí Václav Klaus tím dotáhl záměr poslední komunistické vlády a peníze Sovětům poslal jako půjčku. Miloš Zeman jako premiér pak za podivných okolností Rusům vrácení většiny peněz odpustil,“ píše se hned v úvodu a Zeman a Klaus jsou označeni jako sympatizanti putinovského Ruska. V článku se často operuje se jménem Prognostického ústavu, například když autoři článku tvrdí, že se Klaus na Ministerstvu financí obklopil svými spolupracovníky z této vědecké instituce.

Podle novináře Michaela Durčáka jsou však v článku fatální chyby a nepravdivá, popřípadě zavádějící tvrzení. Upozorňuje, že důvodem, proč tyto informace nevyšly najevo dřív, je prostý. Zákon totiž ukládá, že písemnosti mladší třiceti let veřejnost volně přístupné nemá. A usuzuje, že právě kvůli uplynutí lhůty se nebude jednat o jediný článek tohoto typu, který v budoucnosti vyjde.

Co mu však nejvíce vadí, jsou právě zkazky o Prognostickém ústavu. „Ten komunistická vláda založila jako líheň expertů v roce 1983 a dodnes ho obklopují nikdy nepotvrzené konspirační teorie, že šlo ve skutečnosti o projekt KGB, jak vychovat lidi, kteří po pádu režimu převezmou moc,“ píší autoři z Aktuálně.cz a jak již bylo zmíněno, podle nich se Klaus obklopil spolupracovníky právě z této instituce.

„Tohle tvrzení je úplně v rozporu s realitou. Nejužší okruh spolupracovníků Václava Klause neměl nic společného s Prognostickým ústavem,“ namítá Durčák. „Lidé, kteří v Československu dělali ekonomickou transformaci, měli pod rukama za to zodpovědná ministerstva atd, se všichni znali ze seminářů ze státní banky (SBČS), ve které Klaus dělal šest let,“ uvádí s odkazem na bakalářskou práci, kterou na dané téma zpracoval.

„Co je pointou je fakt, že Klaus si tyhle lidi natahal na ministerstvo díky tomu, že si je ‚ideově prověřil‘ na těchto seminářích. V textu jsou opakované zmínky o jakési lince Prognostický ústav -> Ministerstvo financí, které se nezakládají na realitě,“ varuje. Například Vladimíra Rudlovčáka, který je v textu zmíněn, Klaus dle svého vlastního vyjádření poznal právě na seminářích. Durčák upozorňuje, že ani časová osa není v pořádku, protože Václav Klaus působil 17 let ve Státní bance československé, ale v Prognostickém ústavu pouhé dva roky. „Tahle linka je tam opakovaně používána nejen u Rudlovčáka, ale třeba i u o generaci mladšího Vladimíra Dlouhého, který taky chodil na ty semináře...“ zmínil jméno šéfa Hospodářské komory.

Prognostický ústav je nejen dle Durčáka, ale také podle historika Luboše Studeného, obestřen konspiračními teoriemi, které ovšem nemají reálný základ a nevytvořil je údajně ani nikdo konkrétní, ale hodí se pro teorie, že Sametová revoluce byla ukradena.

„Ten původní článek se snaží ve svém jádru objasnit nejasnosti a finanční machinace a personální situaci kolem předávání moci v ČSSR po listopadu 89, přičemž pak při vysvětlování zabředne do toho nejslavnějšího mýtu,“ vysvětluje novinář, proč ho článek Aktuálně.cz tak zaujal. A dodává, že zda Klaus půjčil či nepůjčil 1,3 miliardy dolarů Sovětskému svazu nijak nekomentuje. „Byť si osobně myslím, že spojovat to s nějakými názory na Rusko dnes je zvláštní. Pro budoucí debaty o tomhle období ale bude nejlepší, když se přestaneme schovávat za mýtus Prognostického ústavu,“ radí Michael Durčák.

Kromě Durčáka se k textu Aktuálně.cz vyjádřil i bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, který ho nazval „znechucující novinařinou“.

„Zjevně není k dispozici ani poznámka/parafa VK na dopise z SBČS. Umí autoři aspoň doložit, že došel do kanceláře ministra? Profinancovala se platná dohoda Adamcovy vlády. Diskontinuitu režimů tehdy odmítl Rychetský,“ připomenul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…