Zmrzne vám úsměv. Benzin a nafta v Česku zase vyletí

17.11.2022 13:28 | Analýza

Nafta a benzín opět zlevňují a podle některých odborníků by se jejich ceny mohly velmi přiblížit. Optimistické zprávy pro všechny motoristy a podnikatele ale hatí možné komplikace na politickém a válečném kolbišti. S blížícím se embargem Evropské unie na dovoz ruské ropy se očekává opět cenový růst. Situaci nepomohly ani rakety, které zasáhly ropovod Družba. Silný vliv na ceny si zachovává i OPEC.

Zmrzne vám úsměv. Benzin a nafta v Česku zase vyletí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Petr Lajsek, analytik a investor společnosti Purple Trading, která se zabývá investováním a obchodováním s cennými papíry na burze, se na serveru Kurzy.cz vyjádřil nejen k současnému poklesu cen pohonných hmot, ale i k faktorům, které budou jejich ceny ovlivňovat do budoucna.

Svůj text začíná konstatováním, že cena benzínu a nafty minulý týden poklesla s tím, že větší pokles ceny se týkal nafty. To pravděpodobně potvrdí všichni, kteří se pohybují po našich silnicích.

„Aktuální průměrný rozdíl v ceně litru nafty a benzínu je 3,34 Kč, což znamená nejnižší hodnotu od první poloviny října,“ píše dále Lajsek a pokračuje ve výčtu dat a cen.

„Litr nafty v průměru zlevnil oproti minulému týdnu o více než 1,30 Kč a poprvé se od 11. října dostal pod hranici 45 Kč za litr. Zlevňuje i benzín, i když pomalejším tempem. Průměrná cena za litr benzínu za týden spadla o 31 haléřů na 41,62 Kč.“

Jako důvod takového poklesu cen uvádí analytik uklidnění situace na burze v Rotterdamu, kde ceny minulý měsíc raketově vystřelily po stávkách na francouzských rafinériích.

Ceny by měly klesat i v následujících dnech s tím, že cena nafty by se mohla benzínu přiblížit, nepředpokládá se ale, že by mohla být levnější než benzín.

Tato situace ale nevydrží vlivem ukrajinské krize a dalších faktorů věčně. Jak píše Lajsek: „Úsměv na tváři může českým a evropským řidičům brzy zmizet.“

Pozitivem z výčtu válečných zpráv je, že bombardováním poškozený ropovod Družba by měl být brzy opět plně funkční.

Další zprávy už ale tak pozitivní nejsou a cenu pohonných hmot budou ovlivňovat spíše směrem nahoru.

Na vině je stále stupňující se napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Svoji roli sehrají i dvě rakety, které dopadly na území Polska.

Neméně důležitým faktorem možného růstu cen PHM je i blížící se termín embarga na dovoz ruské ropy a ropných produktů do většiny EU. Jižní část ropovodu Družba je sice z tohoto opatření vyjmuta, ale Lajsek se obává toho, že by mohlo Rusko „natruc“ zastavit ropu i v této větvi ropovodu.

To by mělo na růst cen ropy a dalších produktů velmi neblahý vliv. Stejně jako situace v Číně, kterou analytik na serveru Kurzy.cz zmiňuje v souvislosti s bojem s koronavirem a uzavíráním některých průmyslových podniků.

Velmi důležité pak bude prosincové zasedání kartelu OPEC, jeho závěry mohou, jako už v minulosti několikrát, celou situaci změnit. A to jak směrem k lepšímu, tak i směrem opačným. Potřebné nástroje na to zmíněný kartel má.

Dodejme, že podle serveru E15.cz v rámci České republiky mohou nyní motoristé načerpat nejlevnější palivo v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, dále v Ústeckém a Jihočeském, a to spíše u menších čerpacích stanic a mimo hlavní tahy. Naopak nejdražší jsou PHM v Praze a právě na hlavních silničních a dálničních tratích.

Co se týká evropských cen a jejich porovnání, podle E15.cz je naše republika ve středu. Nejlépe jsou na tom motoristé v Maďarsku, Polsku a třeba v Chorvatsku. Naopak nejvyšší ceny jsou tradičně v severských zemích, kterým vévodí v tomto směru Dánsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…