Znásilnění z nepozornosti? Švédská novinka týkající se sexu má prvního odsouzeného. Senátor Valenta vydal varování

15.07.2019 22:36

Švédsko v reakci na kampaň „MeToo“ zavedlo zákon vyžadující „jasný souhlas“ obou partnerů se „sexuálním jednáním“. Platí rok a nejvyšší soud nyní na jeho základě odsoudil prvního muže. Ten půjde do vězení i kvůli tomu, že žena nedala výslovný souhlas se sexuálním aktem. Informaci zaznamenal i senátor Ivo Valenta a rovnou k ní na sociální síti přidal svůj názor: takovéto právní normy mohou být velmi lehce zneužitelné při vyřizování účtů mezi partnery.

Znásilnění z nepozornosti? Švédská novinka týkající se sexu má prvního odsouzeného. Senátor Valenta vydal varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Ke „znásilnění z nepozornosti“ se napsalo hodně, v tomto případě je ale podle senátora Ivo Valenty otázkou, zda se vlastně tento odsouzený muž vůbec něčeho dopustil. „Okolnosti jsou totiž velmi podivné,“ všímá si senátor. Přibližuje celý případ: žena, která se s tímto mužem seznámila na sociálních sítích, ho pozvala k sobě na noc. Muž se jí pouze dotkl a ani podle soudu nejednal ve zlém úmyslu, ale počínal si prý „nedbale“.

Podotýká, že za podobný „čin“ bylo přitom v zemi odsouzeno i šest dalších mužů. „Podle mého názoru mohou být takovéto právní normy velmi lehce zneužitelné při vyřizování účtů mezi partnery,“ myslí si Valenta.

Evropa by se podle jeho mínění měla spíše zaměřit na důsledné odsuzování nepřizpůsobivých obyvatel – především migrantů, kteří se dopouštějí bezdůvodného násilí na našich lidech, v čemž justice jednotlivých zemí pokulhává. Na podobné legislativní novinky jej proto zajímal názor veřejnosti, která se v reakcích vesměs shodla na tom, že je to celé blbost, která je však velmi nebezpečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…