Zničili jste euro, naříká známý ekonom

14.07.2015 12:31

Brutální věřitelé Řecka zlikvidovali projekt eurozóny, konstatuje ve svém článku server Financial Times, jehož překlad přináší BritskéListy.cz. Podle něj se eurozóna stala čistě utilitárním projektem a přišla o ambice politické a hospodářské unie.

Zničili jste euro, naříká známý ekonom
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Tím, že věřitelé donutili Alexise Tsiprase přijmout ponižující porážku, zničili eurozónu tak, jak jsme ji znali, a zlikvidovali představu měnové unie jako kroku k demokratické politické unii, píše v deníku Financial Times známý komentátor Wolfgang Münchau. Svými akcemi se věřitelé vrátili k nacionalistickému boji o moc z devatenáctého a ze začátku dvacátého století,“ konstatuje server s tím, že věřitelé tak degradovali eurozónu na jedovatý systém fixovaného finančního kurzu se sdílenou společnou měnou. Ta je podle něj provozována čistě v zájmu Německa a udržována prostřednictvím hrozby absolutní chudoby uvalené na každého, kdo se pokusí postavit se proti vládnoucímu pořádku. 

Podle serveru se Německo snažilo na víkendovém summitu vyhnat z eurozóny její členský stát. „Toto byl o víkendu skutečný převrat: nejen změna režimu v Řecku, ale i změna režimu v eurozóně,“ píše server.

To, že se pro tuto chvíli podařilo vyhnout vyloučení Řecka z eurozóny, je vedlejší. Odchod Řecka z eurozóny se opět octne na stole, až dojde k sebemenší politické nehodě – a je mnoho věcí, které se mohou zhatit, jak v Řecku, tak v ostatních parlamentech eurozóny. Každá jiná země, která se v budoucnosti pokusí postavit proti německé hospodářské ortodoxii, bude čelit těmtýž problémům,“ konstatuje.

Původní text čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…