Zodpovědnost, doporučuje expert. U firem, zaměstnanců i vlády. Zvlášť když jde o důchody

21.02.2023 14:40 | Ze sítí

Ekonom a bývalý poradce prezidentského kandidáta Petra Pavla David Marek v rozhovoru Prostor X uvedl, že česká ekonomika na tom není tak zle. Na nejčernější scénáře nedošlo, protože jsme měli štěstí.

Zodpovědnost, doporučuje expert. U firem, zaměstnanců i vlády. Zvlášť když jde o důchody
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: David Marek

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28577 lidí
Poměrně vyostřená ekonomická debata v Česku ukazuje, že se děje spousta věcí. „Je opravdu potřeba myslet komplexně a vnímat všechny ty vztahy. Na jedné straně tady máme problémy v dodavatelských řetězcích, máme tady energetickou krizi, máme tady problém s vysokou inflací, něco dělá vláda, něco dělá centrální banka a opravdu vidět ty věci komplexně, dohromady, je poměrně obtížné a možná pro laika často neuchopitelné, protože často se soustředí na jeden aspekt a mohou mu unikat ty ostatní. O to důležitější roli hraje buď zkušenost, nebo potom, když je to opravdu složité, tak se nebát vzít si na pomoc model a nechat si ty věci všechny propočítat dohromady,“ sdělil Marek, jehož překvapuje, že se centrální banka přestává řídit svými modely. 

Podle Marka se centrální banka často vymlouvá na to, že k inflaci přispívá vláda svými schodky státního rozpočtu. „A tím, že s nimi nic nedělá, ale to je takový alibismus. Ona má dělat svoji práci, ať se děje, co se děje, nemá se vymlouvat na prostředí kolem,“ sdělil Marek. Podle něj je to stejné, jako kdyby běžel maraton a vymlouval se na to, že nenatrénoval, protože chodil s kamarádem na pivo. 

„Ne, je to moje zodpovědnost natrénovat a být připravený, takže stejně tak zodpovědností centrální banky je nastavit úrokové sazby takové, aby za daných okolností, ať už je to vývoj ekonomiky v zahraničí, ať už je to chování vlády, inflace klesla co nejdříve na nízkou hodnotu,“ uvedl Marek. 

Hovořil také o tom, že jednociferné inflace začínající dvojkou lze dosáhnout nejen díky ČNB, ale také navzdory jejímu chování. „Zodpovědnost na úrovni firem, na úrovni zaměstnanců možná pomůže tomu, že i přes zhoršení reálné životní úrovně, protože mzdy rostou pomaleji než inflace, inflace klesne, protože budeme natolik zodpovědní, že neroztočíme mzdově-inflační spirálu,“ uvedl a dodal, že uvědoměle by měla jednat i vláda. Měla by například zkrotit tempo růstu penzí. V případě, že se tak nestane, dojde ke zrychlení nabalování sněhové koule deficitu v důchodovém systému. 

„A my potřebujeme, aby se valila co nejpomaleji, protože tu největší závěj vymeteme až za 20 let a bylo by zbytečné ten problém teď na začátku ještě prohlubovat,“ dodal Marek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…