Zpěvák Banga promluvil už i v Senátu: Svět je multikulturní. Obohacuje nás odlišnost, nikoli stejnost

27.01.2017 12:16

Radek Banga promluvil na vzpomínkové akci v Senátu u příležitosti připomenutí si obětí holocaustu. Romský hudebník prozradil, že jeho děda byl za války členem odboje a svým dětem později vysvětloval, že ve společnosti nejde o žádné střety národů nebo kultur, ale o vztahy mezi lidmi. Banga proto od řečnického pultíku vyzýval lidi, aby nestavěli ploty a zdi, ale snažili se o vzájemné porozumění. Zpěváka se zastal válečný veterán Pavel Vranský.

Zpěvák Banga promluvil už i v Senátu: Svět je multikulturní. Obohacuje nás odlišnost, nikoli stejnost
Foto: gipsy.cz
Popisek: Radek Banga alias Gipsy.cz

Významní hosté si v horní komoře parlamentu připomínali den obětí holocaustu. Mezi řečníky byl i slavný válečný veterán Pavel Vranský, který se ve svém projevu zastal romského hudebníka Radka Bangy. Tento zpěvák ukázal občanskou statečnost, když se na předávání cen Českého slavíka postavil na odpor kapele Ortel a jejímu zpěvákovi Tomáši Ortelovi. Ortel dorazil na pódium s lebkami na oblečení a Banga poukázal na to, že lebky byly symbolem nacistických jednotek SS.

„Elita české populární hudby místo toho, aby postoj zpěváka ocenila, ho zkritizovala a výhrůžky, mezi jiným i nacistické – do plynu, došly tak daleko, že potřeboval policejní ochranu,“ připomněl u řečnického pultíku Vranský.

Následně varoval před rozdělováním společnosti. Vyzýval na jedné straně k toleranci k lidem, kteří opravdu potřebují naši pomoc, ale na straně druhé se musí civilizace umět bránit jak radikálním politikům, tak přívalu nelegálních migrantů, kteří neprchají před válkou, jen hledají v Evropě lepší život, ale odmítají akceptovat evropský způsob života.

Holocaust byl hrozivým důsledkem šíření nenávisti vůči „jiným“

Po hrdinovi Vranském přistoupil k mikrofonu Radek Banga. Zavzpomínal na svého dědečka, člena Sokola, který se aktivně účastnil odboje, válku přežil a vždycky svým dětem zdůrazňoval, že to není o národech, ale o lidech. Setkal se se statečnými Čechy, ale i s Čechy, kteří zradili. Setkal se se strašlivými Němci, ale i s Němci, kteří pomáhali dalším lidem za cenu nasazení vlastního života.  

„Tak se někdy zamýšlím nad tím, proč i ve 21. století stále existují lidé, kteří jsou schopni vás nenávidět pro barvu vaší pleti nebo proto, že jste Žid, muslim nebo homosexuál. Cožpak druhá světová válka nebyla dost světová? Připadá snad někomu, že to, co se tehdy stalo, nebylo dost zrůdné na to, abychom si to už navždy zapamatovali?“ ptal se v Senátu Banga.

„Holocaust byl hrozivým důsledkem šíření nenávisti vůči ‚jiným‘. Tolik lidí dnes slýchávám říkat, že nechtějí multikulturní svět. Bohužel stále přibývají i politici, kteří šíří nenávist a ideologii světa, který bude chráněn ostnatým drátem či zdí a uvnitř budou jen ti  ‚stejní‘. Ale ví tihle lidé, co říkají?“ ptal se dále zpěvák.

Současný svět je podle jeho názoru multikulturní. Většina českých rodin má doma švédský nábytek, chodíme do amerických fast foodů, celý svět bavily filmy komika romského původu Charlieho Chaplina, baví nás arabské pohádky Tisíce a jedné noci, z Asie k nám míří naše mobilní telefony a tak podobně. To jsou jen některé příklady, které ukazují, že svět je multikulturní.

„My, lidé 21. století, máme na víc než se vzájemně nenávidět. To, co nás vzájemně obohacuje, je odlišnost, nikoli stejnost. Všichni víme, kam to může zajít, když si zvolíme nenávist či radikální nacionalismus. Víte, nenávist není možné ovládnout. Historie nám to už mnohokrát ukázala. Proto je velmi důležité, jak už tu řekli ostatní, historii nezapomínat,“ uzavřel svůj projev Banga. Nejen jeho řeč zprostředkovala divákům Česká televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…