Zpěvák Bárta má strach o svobodu. Rozmáhají se tu populisté, lezoucí řitním otvorem

11.12.2017 19:20

Barbora Tachecí na vlnách Českého rozhlasu zpovídala Dana Bártu. Když v rozhovoru došlo na politiku, Bárta sáhl k ostrým slovům. Zatím to prý se svobodou v České republice ještě jde, ale po nedávných sněmovních volbách v Česku velmi vzrostlo riziko, že o nemalou část své svobody přijdeme. Bohužel už může být i pozdě.

Zpěvák Bárta má strach o svobodu. Rozmáhají se tu populisté, lezoucí řitním otvorem
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

„Zatím to ještě jde, ale je otázka, co ve věci svobody přinesou dny příští. A do jaké míry potenciál obrovského nebezpečí, které tady je, tedy otevřených rasistů, xenofobů a populistů ve vedení společnosti, bezskrupolózních podnikatelů ve vedení společnosti a navrátivších se komunistů ve vedení společnosti, to celé pod jednou vlajkou – dáme vám, co chcete, stačí, když budete držet hubu – svobodu ovlivňuje. Z toho jako liberál a člověk, který se zabývá svobodnou tvorbou, strach mám,“ popsal temnými slovy současnou českou republiku muzikant.

Ten je životním partnerem bývalé mluvčí TOP 09 a posléze České televize Alžběty Plívové.

Celý rozhovor naleznete zde

Podle zpěváka se nám může stát, že přijdeme o svobodu dřív, než si toho stačíme všimnout. Přesněji řečeno, až si uvědomíme, že jsme o svobodu přišli, bude pozdě. Většina lidí se totiž stará o běžné věci. Chodí do práce, pečuje o rodinu a společenské proměny registruje jen v rámci každodenního chodu. Jenže ďábel bývá skryt v detailu a my si některých podstatných detailů změn nemusíme zprvu všimnout.

Jednoho dne můžeme dojít k názoru, že už je pozdě, že už je to „v loji“ a že už tu může kdekdo napadat kdekoho, aniž by pro svá obvinění měl důkazy. A lidem to přijde v pořádku. Pokud se dostaneme až sem, bude podle zpěváka zle.

Bárta jako liberálně uvažující člověk má strach, že takhle o svobodu můžeme přijít, pokud jsme o ní už nepřišli tím, koho jsme si zvolili ve sněmovních volbách. Na rozhlasových vlnách Bárta nabídl také poměrně svéráznou definici populismu. Odvolal se přitom na vtip Vladimíra Renčína. Ten bohužel zemřel v říjnu letošního roku. Renčín prý ve svém vtipu popsal populismus jako „cestu k srdci posluchače jeho řitním otvorem“.  

Podle svých vlastních slov je také zastáncem ochrany přírody, ale biopaliva prý rozhodně nevolí. Jako ekologicky uvažující člověk by např. zrušil biopaliva, jelikož jde o zcela pomýlený směr v ochraně planety. Osobně by prý biopaliva zrušil. „Možná by stačilo zrušit dotace na ně,“ podotkl Bárta. Kouzlo biopaliv tkví podle zpěváka v tom, že jsou díky dotacím dobrou investicí, jak prý ukazuje i příklad nedávného vítěze voleb Andreje Babiše (ANO). Z ekologického hlediska jsou však biopaliva poměrně pochybná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…