Zpěvák Ledecký jde proti církevním restitucím. Hlásí velkou podporu lidí

01.09.2012 17:55

Do řady kritiků církevních restitucí se postavil zpěvák a vystudovaný právník Janek Ledecký. "Není žádný důvod, proč by měla být církev oproti ostatním restituentům nadřazená. Myslím si, že by to mělo být férové, to je celé,“ pronesl v rozhovoru pro server Lidovky.cz. Sepsal petici odmítající vládní návrh zákona o vyrovnání s církvemi a věří, že se setká s úspěchem.

Zpěvák Ledecký jde proti církevním restitucím. Hlásí velkou podporu lidí
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Podporu ze strany veřejnosti už mu petice přinesla. Lidé mu prý svůj souhlas vyjadřují voláním i prostřednictvím sms.

Ledecký považuje často používaný argument „co bylo ukradeno, by mělo být navráceno“ za zcela nesprávný. Církve podle něj nikdy nebyly suverénním vlastníkem majetku, o který nyní usilují a který jim návrh zákona slibuje vrátit. Odkazuje na myšlenku, kterou rozvinul Masaryk a ostatní politici v ní pokračovali. „Mělo by se pokračovat v odluce státu od církve tak, jak byla plánovaná za první republiky, respektive ještě za Rakouska,“ myslí si Ledecký.

Církevní majetek je obrovská nespravedlnost

Vláda argumentuje podobným způsobem, protože navrácením majetku stát postupně přestane financovat církve, které se tím budou krok za krokem osamostatňovat. Klíčová je však podle Ledeckého doba, jak postupně a jak dlouho státní financování církví bude ještě trvat. Nespravedlivá mu přijde i skutečnost, že církve mohou majetek okamžitě prodat a jsou osvobozeny z daně z prodané nemovitosti. „Všichni restituenti, kteří dostali majetek v podobném duchu, tak měli omezená dispoziční práva na deset let. A pokud ho prodali, museli platit daň z převodu,“ zdůrazňuje Ledecký.

Svůj postoj označuje Ledecký za čistě apolitický, nechce se dle svých slov přiklánět ani k jedné z politických stran. „K církevním restitucím jsem se vyjádřil jako občan,“ podotýká. Volební kampaně jednotlivých stran prý nevnímá. A hodnotit je odmítá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…