Zpráva o extrémismu: Píše se v ní hlavně o SPD. Hrad zaslal připomínky, ale vnitro je ignorovalo

21.06.2021 20:52

Babišův kabinet v pondělí schválil zprávu o extremismu a předsudečné nenávisti na území Česka v loňském roce. Ve zprávě stojí, že nejvýznamnějším uskupením s dominujícími „xenofobními a vyhroceně nacionalistickými prvky” zůstává hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Ten o zprávě hovoří jako o nástroji k politickému boji, informují Novinky. Zprávu o extremismu připomínkovala také Kancelář prezidenta republiky, hovoří o nedostatků důkazů, nepřesných informacích i o předvolební kampani.

Zpráva o extrémismu: Píše se v ní hlavně o SPD. Hrad zaslal připomínky, ale vnitro je ignorovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

 

Podle zprávy o extremismu hnutí SPD nepřipustilo, aby mu jiné podobné subjekty výrazněji odebraly sympatizanty. Při říjnových krajských volbách pak SPD zastínilo všechny ostatní tzv. pronárodní subjekty. „Ve světle trvalých úspěchů hnutí SPD a pokračujících neúspěchů jiných subjektů začíná řada příznivců tohoto spektra, kteří dříve zaujímali vůči Tomiu Okamurovi rezervovaný až kritický postoj, měnit názor,“ uvádí zpráva.

Šéf hnutí SPD znění zprávy kritizuje, podle něj vnitro, potažmo šéf tohoto resortu Jan Hamáček (ČSSD), zneužívá dokument k politickému boji. „Zoufale špiní své politické konkurenty, aby zachránil potápějící se ČSSD, která ztratila důvěru občanů,“ uvedl Okamura.

Původní zdroj ZDE.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteru Okamurovu kritiku odmítl se slovy, že takto se naopak chová Okamura. „Zprávu o extremismu odborníci z vnitra nepíšou na politickou objednávku,“ brání se Hamáček na svém twitteru.

Zpráva o extremismu podle něj zmiňovala aktivity Tomia Okamury dřív, než se stal ministrem. „Jestli ji někdo využívá k politickému boji, tak je to právě on. Trochu se nabízí porovnání s potrefenou husou,“ dodal ministr Hamáček.

 

 

O nedostatku faktů hovoří i Kancelář prezidenta republiky. Ta připomínkovala zprávu na vnitru v rámci připomínkového řízení.

Ty nejzásadnější výtky aktuálně zveřejnil na svém twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček: „Šíření kritického pohledu na činnost státní nebo veřejnoprávní instituce nelze ve zprávě automaticky spojovat s projevy extremismu, byť může jít o kritiku nepohodlnou nebo politicky nekorektní,“ stojí v připomínce.

Naopak má podle prezidentovy kanceláře zpráva jasně doložit příklad extremistických nebo nenávistných projevů. „Zpráva se v mnoha pasážích opírá o tvrzení z let přechozích, aniž by podpořila informace z roku 2020,“ poukazuje.

„Zpráva trpí nedostatkem konkrétních informací nebo přesných odkazů, které by potvrzovaly předkladné závěry,“ konstatuje Kancelář prezidenta republiky. Zvláště významně se to prý jeví v pasážích věnovaných předsudečné nenávisti, kdy by kategorická tvrzení na adresu konkrétního parlamentního subjektu měla být řádně doložena.

Zmiňuje i spojitost s blížícími se volbami. „Odhlédnout nelze ani od toho, že závěry zprávy budou prezentovány v době probíhající předvolební kampaně,“ dodává kancelář závěrem ve své nálehavé připomínce ke zprávě o extremismu.

 

 

Podle vnitra neextremistické skupiny s dominujícím xenofobním prvkem šířily nenávistné myšlenky namířené zejména proti migrantům a muslimům, hlavně v první polovině loňského roku je označovaly jako přenašeče nemoci covid-19. Příznivci xenofobních subjektů často opakují myšlenky produkované prokremelskou propagandou, uvádí dále zpráva.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…