Žvásty z pravdoláskařských popelnic, neostalinistická stašidla z pohádek pro blbce. V den komunistického zúčtování napsal Filipovi jeho nejostřejší kritik

27.10.2017 11:49

Předseda komunistů Vojtěch Filip ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu zhodnotil volební výsledek KSČM. Sáhl k poměrně neveselému hodnocení, přičemž se při té příležitosti ostře vymezil i proti místopředsedovi pro ideově-politickou práci a komunikaci Josef Skálovi. Ten si to ovšem nenechal líbit a poslal Filipovi ostrou odpověď.

Žvásty z pravdoláskařských popelnic, neostalinistická stašidla z pohádek pro blbce. V den komunistického zúčtování napsal Filipovi jeho nejostřejší  kritik
Foto: Daniela Černá
Popisek: Místopředseda KSČM Josef Skála na předvolebním setkání ve Frýdku-Místku

Filip a Skála se shodují na tom, že KSČM je autenticky levicovou stranou a hodlá jí i zůstat. Už se ale neshodnou na tom, kdo nese odpovědnost za volební debakl, který strana utrpěla. V historii České republiky komunisté ještě nikdy nedopadly tak špatně jako letos. Mezi lety 1996 až 2016 strana v každých volbách získala nad deset procent hlasů. V roce 2017 však najednou nedosáhla ani na osm procent.  

Filip na vlnách veřejnoprávního rozhlasu konstatoval, že k tomuto neslavnému výsledku bohužel napomohla i určitá nejednota strany. Předseda narážel na dva stranické proudy. Modernější prý reprezentuje on a např. Jiří Dolejš, zatímco představiteli konzervativnějšího proudu jsou Marta Semelová nebo Josef Skála. Volby podle Filipa ukázaly, že voliči dávají přednost modernímu proudu, protože Filip a Dolejš se do Sněmovny dostali, zatímco Semelová se Skálou nikoliv.

A pokud už snad někdo tvrdí, že by měl Filip přijmout odpovědnost za volební katastrofu komunistů a dát svou funkci k dispozici, pak by podle Filipa měl totéž učinit i Skála, jenž je také součástí stranického vedení.

Vyjádření Vojtěch Filipa naleznete zde.

Josef Skála však v den, kdy KSČM po neúspěšných volbách jedná o dalším osudu stranického vedení, nabídl trochu jiný pohled na celou věc. Fakta prý neodpovídají tomu, co řekl Vojtěch Filip.

„Boří i tento domek z cinknutých karet. Nejvíc preferencí získala trojice, která se na obrazovkách střídala i několikrát za den: V. Filip přes 16 procent, J. Dolejš přes 14 a P. Kováčik přes 10 procent. Mne delegovali do jediné předvolební arény. Přesto jsem, co do preferencí, skončil hned za nimi. S více než 9 procenty. Zhruba stejně jich, je-li řeč o vedoucích kandidátech, nasbírali jen Z. Ondráček a K. Matušovská. Všichni ostatní lídři, oscilující sérií televizních a rozhlasových arén, jich sklidili méně, leckdy i znatelně,“ konstatoval Skála.  

Celý text Josefa Skály

Vedle toho Filip v rozhlase také poznamenal, že ze strany unikají informace ještě dřív, než jsou vypuštěny oficiální cestou. Naznačil také, že kdosi může udržovat kontakty s hnutím ANO Andreje Babiše. Skála toto vyjádření tvrdě odsoudil.

„Přitakat intrikánským drbům je ubohost. Chlap, jemuž záleží na dobré pověsti, se k ní nesníží. Filip přitakal i žvástu o „neostalinistech“. Je z popelnic „pravdolásky“. To strašidlo z pohádek pro blbce udělal i ze mne,“ rozčílil se místopředseda KSČM.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Štěkat na domnělé ‚konzervy‘ je úlitbou pokleslému gustu. Tomu až ze dna erudice i morálky. Tím méně obstojí očima věcných kritérií. Má mediální vystoupení provází bohaté diskuse. Dominují jim souhlas a často i živá podpora. Ta z dílny ‚proudu‘, vynášeného jako ‚moderní‘, lemuje buď hrobové ticho, anebo celé salvy rozhořčených protestů. Nejširší veřejnosti, a ne snad jen komunistů. V prvém i druhém případě. Komentář nevyžaduje ani autorský rating. Právě ten na Parlamentních listech, sledovaných statisíci očí. Ten můj patří k nejvyšším. Většině těch, k nimž se hlásí Vojtěch Filip, se o něm nezdá ani v růžových snech,“ pokračoval Skála.

Volební výsledky daly podle politika za pravdu spíše jemu než Filipovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…