Zvážím prošetření kauzy Drobil, slíbil nástupce Vesecké Zeman

26.06.2011 21:51

Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana bude kauza kolem exšéfa životního prostředí Pavla Drobila (ODS) prošetřena. Šéf Nejvyššího správního soudu se Zemanem souhlasí. "Jalové debaty" prý aféru nevyřeší.

Zvážím prošetření kauzy Drobil, slíbil nástupce Vesecké Zeman

Provázanost justiční sféry a politiky je dlouhodobým problémem české společnosti. Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa vidí jako řešení komplexní vyvázání otázek justice, policie i korupce z politiky.

Justice v politice? Baxa znervózní

"Jsem vždy nervózní, když se nějaké politické jednání má týkat policie, korupce, justice. Tyhle věci by měly zmizet z politických jednání," uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce Baxa. Dodal, že vina je na straně politiků, justice totiž podle něho ještě neselhala.

Vše ke Kauze Drobil

V pořadu k otázkám provázanosti politiky a justice, ale také obecně korupčním problémům hovořil také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Prevence jako základ

"Dělejme něco s tím, aby tento společenský fenomén byl odstraněn, dělejme něco s prevencí," vyzval v České televizi. Dodal, že řešením současné situace by mohlo být vytvoření speciálního protikorupčního úřadu při státním zastupitelství.

Ostrá advokátka se pustila do ministra. Pospíšile, toto je na odchod

S jeho návrhem souhlasí i policejní šéf Petr Lessy. "Přivítali bychom specializovanou část státního zastupiteství na odhalování korupce," souhlasil policejní prezident. Ten se do hledáčku médií dostal v nedávné době zejména v souvilosti s tzv. kauzou Drobil.

"Zvážím prošetření té kauzy. Teď se k ní ale vyjadřovat nebudu, ani k ní, ani k panu policejnímu prezidentovi," uvedl v nedělních Otázkách Zeman.

Servítky si ohledně vyznění kauzy kolem bývalého šéfa životního prostředí Pavla Drobila (ODS), který kvůli podezření z korupčního jednání dokonce svůj resort opustil, nebral ani Baxa.

Jalové debaty ne

"Jsou-li takto pochybné ty věci, nemají se stát předmětem jen jalových politických či mediálních debat, mají jít cestou pravidel trestního řízení. A nemá to trvat dlouho," apeloval v České televizi šéf Nejvyššího správního soudu. 

"Státní zastupitelství i policie má postupovat podle zákona. Ale policie nepracuje jenom na pokyn státního zástupce, má svou vlastní odpovdnost," dodal a vyzval k důkladnému vyšetření kauzy.

Více čtěte:

Pospíšil se v kauze Drobil zastává stranického kolegy
Kauza Drobil ožívá. Tajný dokument a řev exministra
Justiční mafie chrání Drobila, naříká ČSSD. Dělat nemůže nic

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…