Zvládneme obojí. Věří si čtyři muži ČSSD, kteří jsou teď hejtmany i poslanci

02.02.2014 16:10

Čtyři hejtmani ČSSD v čele s Michalem Haškem si zatím ponechávají obě vysoké funkce, a to hejtmana a poslance. Podle serveru Lidovky.cz tak odolávají tlaku veřejnosti i svého stranického šéfa a premiéra Bohuslava Sobotky.

Zvládneme obojí. Věří si čtyři muži ČSSD, kteří jsou teď hejtmany i poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Lidovky.cz připomínají, že ČSSD slibovala, že pokud se hejtmani stanou po volbách poslanci, tak na jednu z funkcí rezignují. To se ovšem ještě nestalo. Čtyři si své dva posty zatím drží a spolu s nimi i dva platy. Jde o hejtmany Haška, Zimolu, Běhounka a Novotného.

 Hejtman Jihomoravského kraje a poslanec Michal Hašek se serveru Lidovky.cz odvolával na Ústavu. „Právní rada a Ústava České republiky umožňuje souběžnou funkci hejtmana a poslance, stejně jako premiéra a poslance či ministra a poslance," říká Hašek a sdělil, že prý vnitřní záležitosti ČSSD nebude řešit přes média.

„Rozhodnu se tak, abych byl užitečný Jižní Moravě a jejím občanům, kteří mi v krajských a parlamentních volbách dali nejsilnější mandát ze všech kandidátů ČSSD," dodal Hašek.

Požadavku vyhověl jen Chovanec

„Nemohu vyloučit, že nakonec zůstanu na obou funkcích… Nevím o tom, že by jaksi byl jakýkoliv právní rozpor," řekl hejtman Jihočeského kraje a poslanec Jiří Zimola na začátku ledna pro Českou televizi. Je tedy zjevné, že nehodlá na jednu z funkcí rezignovat.

Jiří Běhounek (hejtman kraje Vysočina), ani Josef Novotný (hejtman Karlovarského kraje) se aktuálně nevyjádřili k nepříjemné otázce Lidovek.cz. I ti tak nadále zastávají obě funkce.

ČSSD přitom přijala usnesení, že se mají členové s více mandáty jednoho vzdát. Strana chtěla zamezit hromadění funkcí. V minulém období se souběžnými vysokými funkcemi „proslavil" současný hejtman a poslanec Michal Hašek.

Podmínku ČSSD zatím splnil jen současný ministr vnitra Milan Chovanec a odešel z postu hejtmana Plzeňského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…