Zvolili ho důchodci! Klaun, lhář, buran. Infarkt v Britských listech ze zvolení Johnsona

23.07.2019 17:29

Velká Británie má nového premiéra. Boris Johnson, který má jako své hlavní politické téma provedení brexitu a účesem i politickým stylem nápadně připomíná Donalda Trumpa, byl zvolen lídrem vládnoucí Konzervativní strany a nahradí Theresu Mayovou jako předseda vlády. Jeho nástup do sídla premiérů na Downing Street č. 10 vyvolal navzdory očekávání jeho výhry v liberálních řadách zděšení.

Zvolili ho důchodci! Klaun, lhář, buran. Infarkt v Britských listech ze zvolení Johnsona
Foto: Repro foto Debatní klub
Popisek: Jan Čulík

Z pozitivních ohlasů vynikl zejména Jan Zahradil, který s britskými konzervativci v posledních letech sdílel frakci v Evropském parlamentu. Ten napsal, že Johnsonovo vítězství je „sladká pomsta členů Konzervativní strany ‚proevropským‘ médiím, evropské i domácí levici, bruselské věrchušce různých Verhofstadtů atd.“. S ohledem na to, jak mu kýble špíny od těchto lidí pomohly, je prý Zahradil mimořádně zvědav na další „analýzy“ lidí, jako je Tomáš Prouza.

Anketa

Bojíte se, že Babiš zneužije svého postavení k tomu, aby zastavil vyšetřování Čapího hnízda?

hlasovalo: 10917 lidí

Někdejší „pan Evropa“ v Sobotkově vládě se prozatím neozval, což ovšem znechucený ryk liberálů nijak neoslabilo. Vše nejlépe vystihl titulek webu Britské listy „Britští důchodci zvolili klauna a lháře Borise Johnsona britským premiérem“.

Článek následně obsahuje přehled výlučně negativních reakcí na vítězství „klauna a lháře“. Například názor zakladatele organizace „Vědci pro EU“ Mika Galsworthyho, který znechuceně poznamenal, že „91 153 lidí vnutilo tohoto nebezpečného nekompetentního klauna národu. 

Poslankyně za skotskou nacionální stranu Joanna Cherry nazvala nového ministerského předsedu „fundamentalistickým anglickým nacionalistou a šarlatánem“. A vyzvala, aby Skotové okamžitě začali bojovat za svou nezávislost na vládě vedené takovým šílencem.

Zástupce šéfa labouristů Jeremy Corbyna Tom Watson to pak vzal třídně: „Zvolení Borise Johnsona musí být sjednocujícím apelem pro lidi, kteří věří, že naše velká země musí promluvit hlasitěji než kdy předtím proti těm, kdo chtějí obětovat naši ekonomiku, naše partnerství a naši globální pověst svým osobním ambicím a uchování své politické třídy.“

V Česku se zděšení kumulovalo především v karlínském newsroomu Bakalova vydavatelství Economia. Před kameru internetové televize DVTV přeběhl přes chodbu redaktor tamtéž sídlících Hospodářských novin Tomáš Houska, který premiéra Jejího Veličenstva prohlásil za „burana a klauna“, který není pro Británii dobrou volbou. Jeho jedinou předností je prý osobní kouzlo, takže je politikem, od kterého chtějí ženy podpisy na prsa. To prý ale na řízení země sotva stačí.

Marek Švehla, který tamtéž působí jako zástupce šéfredaktora Respektu, lituje britské voliče. „To bude peklo, vybírat mezi Johnsonem a Corbynem.“

Na Kavčích Horách se zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT František Lutonský divil, že „limuzína s nastupujícím britským premiérem Borisem Johnsonem jede Londýnem bez použití majáků, pouští chodce a čeká na semaforech na zelenou“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…