Zvrat v kauze úniku do Bečvy? Řeku prý nemusel otrávit kyanid

09.08.2021 22:05

Před sněmovní vyšetřovací komisi zabývající se ekologickou havárií na Bečvě, při níž zahynulo více než 40 tun ryb, předstoupili v pondělí svědci. Podle výpovědí některých z nich nemusel řeku otrávit kyanid, neodpovídá tomu prý poleptání ryb, informují Novinky.cz.

Zvrat v kauze úniku do Bečvy? Řeku prý nemusel otrávit kyanid
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Řeka Bečva

Podle sněmovní vyšetřovací komise není jejím úkolem zjistit viníka katastrofy. „Nemáme nahradit orgány činné v trestním řízení. Máme zjistit, proč fatálním způsobem selhaly orgány státní správy, a to Česká inspekce životního prostředí ČR, vodoprávní úřad, Policie ČR, případně státní zastupitelství,“ sdělil poslanec Petr Gazdík (STAN).

Zároveň sdělil, že část pozvaných svědku mluvila o tom, že není vůbec jisté, že řeku otrávily právě kyanidy: „Zaznělo zcela jasně, že vůbec není jisté, a ani mrtvé ryby nejevily známky toho, že to musel být kyanid. Někteří mluví o tom, že cítili pach chlornanu sodného. Že se mohl někdo snažit zneutralizovat ty kyanidy právě chlornanem.“

Původní zdroj ZDE

Ve svých výpovědích totiž teorii s kyanidem zpochybnili. „U některých (rybářů vytahujících mrtvé ryby z řeky v den havárie) došlo k poleptání. Což kyanidy nedělají,“ poznamenal poslanec Jaroslav Holík (SPD).

Podle České inspekce životního prostředí ekologickou katastrofu na Bečvě v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov způsobily kyanidy. Jedovaté látky, které do vody unikly loni 20. září podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…