Zvrat v situaci kolem Ukrajiny? Věci se prý mění. Hodně

29.04.2015 0:00

Summit EU-Ukrajina se v Kyjevě sešel už posedmnácté, ale poprvé od loňského obsazení Krymu Ruskem, a rovněž poprvé s novým vedením EU. Podle komentátorky webu Literarky.cz Terezy Spencerové ale kyjevské vládě příliš radosti neudělal.

Zvrat v situaci kolem Ukrajiny? Věci se prý mění. Hodně
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Evropský prezident Donald Tusk již dopředu avizoval, že od summitu nelze příliš očekávat, a praktické otázky jako bezvízový režim v současnosti opravdu nejsou na pořadu dne. Jenže na začátku jednání ukrajinský prezident Porošenko začal z ničeho nic mluvit o integraci Ukrajiny s EU, a navzdory všem prohlášením, že jakákoliv integrace je pasé minimálně na deset let, najednou plánoval, jak jeho země za pět let podá přihlášku do EU.

Bruselští politici přitom v současnosti řeší úplně jiné problémy. Zejména zpochybňování sankcí vůči Rusku, o kterých i polský prezident Komorowski připouští, že visí na vlásku. „Ve významném počtu členských států EU sílí přesvědčení, že je třeba s politikou sankcí skoncovat,“ připouští. Německo a další členské státy navíc tlačí na Ukrajinu, aby důsledněji dodržovala minské dohody, zejména pasáže o decentralizaci moci a samosprávě, které podle mnohých Kyjev vyloženě sabotuje.

Financial Times navíc přišly s informací, že Německo na Kyjev tlačí, aby zaujalo smířlivější postoj vůči Rusku a podobně přesvědčují i tvrdě protiruské USA.

Celý komentář Terezy Spencerové ZDE

K dovršení všeho předseda Evropské komise Juncker na přímou otázku novinářů odmítl označit Ukrajinu za „evropský stát“ a na rovinu řekl, že bez podstatných reforem nelze o vstupu do EU ani uvažovat.

„Chvála na ukrajinskou adresu na summitu zněla velmi odměřeně, v projevech EU stále více zaznívá lehké rozčarování a netrpělivost s tím, jak je Kyjev připraven vydat se na cestu reforem,“ shrnul summit ukrajinský politolog Vadim Karasev. Podle něj to byl poslední summit, kde se hodnotily plány – od příště se budou vyžadovat výsledky.

V téže době, jak připomíná Tereza Spencerová, nejméně deset investorů žaluje Ukrajinu za zmaření svých investic, ačkoliv prezident Porošenko veřejně tvrdí, že pro investory není ve světě perspektivnější země. HDP Ukrajiny se propadl o 15 procent jen za první čtvrtletí, inflace je meziročně 30 procent. Ministr vnitra veřejně vyhrožuje primátorovi města Charkov na východě země, že jej vyžene ze země. Ukrajinská armáda musela zasáhnout proti polovojenským jednotkám Pravého sektoru, protože se objevily zprávy, že se chystají táhnout na Kyjev. A Evropská unie projevuje stále větší vstřícnost k hospodářské spolupráci s Ruskem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…