Zvrhlá hra. Sázky na smrt královny Alžběty. A kdy umře papež? Tvůrci chválí covid

13.01.2021 16:09

Zatímco někteří lidé dělají sázky na čísla ve sportce, jsou i tací, kteří mají o trochu více morbidnější vkus na sázení. Jedním z výplodů těchto lidí je i „seznam smrti“, prostřednictvím kterého je vybíráno 50 osobností, u nichž si jeho tvůrci sázejí na to, že daného roku zemřou. Minulý rok si pochvalují se slovy, že jej „povzbudila“ pandemie, a vznikl tak „nový rekord“, kdy umřelo hned 20 známých lidí ze seznamu. Pro letošní rok pak podle nich panuje největší pravděpodobnost, že umře 99letý „příležitostný rasista“ princ Philip, vévoda z Edinburghu a manžel britské královny Alžběty II., která se rovněž na nechvalném seznamu ocitla. Tvůrci neměli zábrany ani před umístěním jména předchozího papeže.

Zvrhlá hra. Sázky na smrt královny Alžběty. A kdy umře papež? Tvůrci chválí covid
Foto: Worldpress.com
Popisek: Britská královna Alžběta II.

Anketa

Odejde Donald Trump jako směšná figura?

19%
81%
hlasovalo: 8507 lidí
Osobnosti, které se ocitnou na „seznamu smrti“, vybírá výbor serveru Deathlist.net každý rok již od roku 1987 a pravidla pro obsazení seznamu tipujícího, jaká osobnost má „největší pravděpodobnost, že umře“, stanoví, že daný člověk musí být natolik slavný, aby o jeho skonu informovala britská média, a „kandidáti se nemohou proslavit jenom tím, že pravděpodobně okamžitě umřou“.

Výběr osobností je pak limitován i tím, že se z minulého roku mohlo na letošní seznam dostat jen 25 stejných jmen a polovina je doplněna o nové osoby.

Tvůrci si pochvalují, že se jejich morbidní tipy setkaly s neblahou realitou až u dvacítky známých adeptů z minulého roku, a referují o roku 2020 jako o roku, který byl „povzbuzen globální pandemií“. Úmrtí související s nemocí covid-19 pak zaznamenali ve dvou případech.

FOTO: Stránka Deathlist.net s počítadlem mrtvých osobností ze seznamu. „Dnes jsou tady, zítra budou pryč,“ hlásí nepříliš uctivý nadpis.

„Může se seznam smrti DeathList 2021 s několika novými vybranými vyrovnat s výkonem svého rekordního předchůdce?“ tážou se autoři listu a nabízejí dosti mrazivý seznam jmen lidí, o nichž usuzují, že tu již s námi další rok nebudou.

Naštěstí se tvůrci seznamu u mnoho veřejně známých lidí již několikrát mýlili a letošní osobností na prvním místě je 99letý vévoda z Edinburghu princ Philip, který se již na seznamu objevil devětkrát.

Přestože již minulý rok mu porota webu nedávala mnoho nadějí, vitální vévoda se i přes jejich úvahy těší dobrému zdraví a kupříkladu své oblíbené kratochvíle ve formě řízení automobilu zanechal až ve svých 97 letech. Manžel britské královny a rodák z Korfu pak tento rok oslaví krásné jubileum, jelikož mu 10. června bude 100 let.

Autoři seznamu jej však příliš v lásce zřejmě nemají a u jeho jména v kolonce popisu osobnosti, kde se většinou nachází povolání, totiž uvádějí, že je „příležitostný rasista“.

Z minulého roku bohužel z první pětice jmen loňského seznamu přežil jako jediný, porota uhodla, že nás opustí herec Kirk Douglas či herečka Olivia de Havilland, zpěvačka Vera Lynnová či bývalý prezident Keni Daniel arpa Moi.

Tento rok do první pětky zařadili herečku Betty White, moderátora a herce Dick Van Dyka, republikánského politika Boba Dolea (také již podeváté) a japonského císaře Akihita, jenž abdikoval v dubnu roku 2019.

V rámci temného seznamu figuruje i spousta jmen známých i u nás. Na seznamu padesátky osobností tak je někdejší předseda Federálního rezervního systému Spojených států Alan Greenspan, známý diplomat a ministr zahraničí za prezidentského období Richarda Nixona a Geralda Forda Henry Kissinger, zpěvačka a vdova po zavražděném členovi legendárních The Beatles Johnu Lennonovi Yoko Ono či íránský vůdce a islámský aktivista Alí Chameneí.

Z politického spektra porota zařadila francouzského zakladatele strany Národní fronta Jeana-Marie Le Pena, jehož označují za „francouzského neonacistu“. Z amerických prezidentů tentokrát nepříjemné místo v tabulce vyšlo na Jimmyho Cartera i jeho choť a někdejší první dámu Rosalynn Carterovou.

Tvůrci pak sázejí, že letos umře revolucionář a bývalý vůdce Kuby Raúl Castro a temné místo si od nich vysloužil i papež Benedikt XVI., jenž ze své funkce nejvyšší hlavy katolické církve a vládce Vatikánu odešel roku 2013.

Potřetí pak na „seznamu smrti“ figuruje i britská panovnice Alžběta II., byť ta na rozdíl od svého manžela není mezi prvními, nýbrž až v polovině žebříčku. 94letá královna Spojeného království a dalších patnácti nezávislých států v rámci Commonwealthu oslaví další narozeniny v dubnu. Naposledy dala o sobě se svým manželem vědět v minulém týdnu, kdy na oba došla řada s koronavirovou vakcínou. Oba se mohli očkovat díky vysokému věku a učinili tak, až když měli na vakcinaci nárok jako ostatní stejně staří britští občané. Informaci o očkování panovnice zveřejnila, aby předešla možným spekulacím.

Většina z lidí, jejichž jméno se ocitlo na seznamu, již má požehnaný věk, najde se však několik výjimek. Nejmladší osobností na seznamu je dokonce teprve 49letá herečka Shannen Doherty, která hrála v seriálech Beverly Hills 90210 a Čarodějky. Ta se zřejmě na předposlední místo dostala kvůli zprávě, že se jí vrátila rakovina, která jí byla diagnostikována v roce 2015, a bojuje s ní nyní ve čtvrtém stadiu.

Na posledním místě pak je jméno stoletého válečného veterána Toma Moora. Válečný veterán krátce před svými stými narozeninami se opět rozhodl sloužit své zemi a v rámci nástupu koronavirové epidemie v zemi uspořádal sbírku, prostřednictvím které vybral do loňských Velikonoc v přepočtu skoro miliardu korun na podporu britského zdravotnictví.

Moore za svou pomoc v rámci uspořádání charitativní akce ke stým narozeninám dostal přes 125 tisíc pohlednic a gratulací. Nechybělo ani to od britské královny, jež mu též udělila povýšení do hodnosti čestného plukovníka.

Předchozí neblahý rekord si vysloužil rok 2017, kdy umřelo sedmnáct lidí na seznamu. V minulém roce sázkaři uhodli, že nás opustí komik Terry Jones ze skupiny Monty Python či otec zakladatele Microsoftu, právník Bill Gates starší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…