Zvýšená radiace kolem Černobylu? Vysvětleno

25.02.2022 10:26

Ve čtvrtek 24. února před pátou hodinou ranní ruští vojáci vtrhli na Ukrajinu. O 12 hodin později už se bojovalo o Černobyl. I o zónu, kam je z bezpečnostních důvodů zakázán vstup. Monitorovací systém ukazuje, že v regionu na několika místech narůstá radiace, zřejmě vlivem průjezdu vojenských vozidel, která víří prach.

Zvýšená radiace kolem Černobylu? Vysvětleno
Foto: worldwide.com
Popisek: Opuštěné domy v Černobylu, ilustrační foto

Z dat monitorovacího systému vyplývá, že v okolí smutně proslavené elektrárny v Černobylu narůstá radiace. Upozornil na to ukrajinský parlament.

„Data z automatizovaného systému monitorování radiace uzavřené zóny, která jsou k dispozici online, naznačují, že na značném počtu pozorovacích bodů byly překročeny kontrolní úrovně dávkového příkonu gama záření (červené tečky). Nyní však není možné zjistit důvody pro změnu radiace v uzavřené zóně z důvodu okupace a vojenských bojů na tomto území,“ zaznělo ze strany instituce.

Radiace v okolí Černobylu

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová však na twitteru oznámila, že lokální nárůst radiace neznamená riziko pro občany.

„K lokálnímu zvýšení radiace může v černobylské zóně v důsledku pohybu vojenské techniky dojít,“ napsala na twitteru. Pro ČTK řekla, že lokální nárůst radiace nepřestavuje riziko pro občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …