Zvýšit daně je jako zatáhnout ruční brzdu, varují analytici

17.07.2011 15:19

Premiér Petr Nečas naznačil, že by se nebránil zvýšení sazby DPH na 19 procent. Podle analytiků, které oslovil deník Právo, by to ovšem ničemu nepomohlo, naopak.

Zvýšit daně je jako zatáhnout ruční brzdu, varují analytici

"Každé zvýšení daní je pro ekonomiku něco jako zatažení za ruční brzdu. Představte si, že sedíte v autě a rozjíždíte se. A pak zatáhnete ruční brzdu. Pamatuji si, že jsem na vysokou jezdil škodovkou 105, tam šlo všechno i jezdit s ruční brzdou. Ale teď bych to fakt už nezkoušel," řekl Právu analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Psali jsme:
Kalousek je nekompromisní. Schodek 105 miliard. Bez diskuse
Podvedené VeVerky: Návrhy Kalouska jsou katastrofa. A bude hůř
VV odmítnou Kalouskovo zvýšení DPH. Chtějí danit bohaté

Nečas: DPH by se mohlo zvýšit na 19 procent

"Pro ekonomiku by to představovalo negativní dopady, poklesla by spotřeba domácností," souhlasil i hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Podle ekonomky Markéty Šichtařové Česko zvyšováním daní pouze ohrožuje svůj hospodářský růst. "Nejvyšší hospodářský růst, spojený s nejvyššími daňovými výnosy, je zpravidla dosahován v těch zemích, kde jsou dlouhodobě stabilní instituce, včetně daňového systému a právního řádu. U nás děláme vše, aby ty instituce byly nestabilní. Tím si podlamujeme hospodářský růst," podotkla.


Pro státní rozpočet je podle ní přínos takovéhoto zvyšování daní diskutabilní. Veškeré odhady, kolik kvůli opatření přiteče do státní kasy peněz, jsou prý na vodě.

Vláda se dohodla na jednotné sazbě DPH na 17,5 procentech, ministr financí Miroslav Kalousek a podle svých slov z tohoto týdne i premiér Petr Nečas by si ovšem dokázali představit sazbu DPH ve výši 19 procent s výjimkou pro knihy a léky.

Čtěte:
Zvýšení DPH na 19 procent? Podle Babáka podpásovka
Vláda odklepla vyšší DPH. Rath: Jste zvrhlíci, lidi budou chudáci
Nečas: DPH by se mohlo zvýšit na 19 procent

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…