Splátky církevních restitucí bych odložil, řekl lidovec u Moravce

04.09.2012 22:44

Hosty speciálních Otázek Václava Moravce v kraji Vysočina byli kandidáti na hejtmana Ota Benc - (ODS), Jiří Běhounek - (ČSSD), Ladislav Jirků - (TOP 09), Vít Kaňkovský - (KDU-ČSL), Jan Slámečka - (KSČM) a Bohumil Trávník - Strana práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ). Řešila se ale hlavně celostátní témata, která ovlivňují preference voličů. Na Vysočině momentálně jasně vede levice.

Splátky církevních restitucí bych odložil, řekl lidovec u Moravce
Foto: c-m-t.cz
Popisek: Jiří Běhounek, hejtman kraje Vysočina

Kromě krajů se samozřejmě hovořilo o rebelii poslanců ODS, kteří odmítají podpořit zvýšení DPH. „To, že byl ten návrh doveden až do Poslanecké sněmovny a nyní se objevili lidé, kteří jsou proti, jsou podle mého názoru projevy neloajality,“ prohlásil Benc. Je přesvědčen, že takové kroky mohou ohrozit pozice ODS a straně jednoznačně ubývají voliči.

Do krajských volbat celostátní témata nepatří

V otázce církevních restitucí váhá i kandidát na hejtmana za KDU-ČSL. „Kdybych byl ve sněmovně, diskutoval bych o možnosti odložit splátky o dva až tři roky,“ uvedl. Běhounek k tomu zase řekl, že ODS používá lživou kampaň, ve které tvrdí, že byl Lidový dům, sídlo ČSSD, vrácen také restitucemi. „Nikdy nebyl zabaven,“ tvrdí lídr sociálních demokratů na Vysočině.

Slámečka má za to, že prolínání celostátních otázek, do kterých patří i církevní restituce, s krajskými, je správné. Benc by naopak uvítal, kdyby krajská témata v těchto volbách zvítězila. „To přespřílišné zatahování krajských témat do kampaně mi vadí,“ souhlasil Kaňkovský.

Palčivými tématy Vysočiny jsou ničení krajiny, zemědělství nebo nefunkční infrastruktura. „Kraj by se měl snažit, aby nemizela orná půda,“ myslí si Jirků. Podle ČSSD by větší podpora zemědělství pomohla snížení nezaměstnanosti. S tím souhlasí i ostatní strany.

Problémy s dopravou

„Dopravní infrastruktura je samozřejmě velkým problémem,“ připustil Benc na otázku diváka, který má za to, že mnoho lidí žijících na okraji kraje Vysočina pracuje či vyhledává zdravotní péči raději v kraji jiném. „Tento problém také vnímám,“ uznal Kaňkovský. Právě dopravu považuje za nejpalčivější problém i Slámečka. „Jsme v tomto neproblematičtější v celé republice,“ řekl.

Současný hejtman Běhounek má za to, že na vině je i současná vláda, ale i ty předchozí. „ministři se pořád střídají, každého jsme pozvali, ukázali mu, jak to tady vypadá... teď doufáme, že pan ministr Dobeš nám alespoň odpoví,“ uvedl. „Zásadní je donutit kamiony, aby se vrátily na dálnici,“ doplnil Benc.

Dotazy směřovaly i ke krajským nemocnicím. „Domnívám se, že kraj po celou dobu těch čtyř let se věnoval ekonomice nemocnic dobře,“ prohlásil Slámečka. Hlavním finančním zdrojem je ale pojištění, na které kraj vliv nemá. „Potřebujeme budovat také páteřní nemocnici. Tou by mohla být Jihlava,“ myslí si Benc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…