Infrastruktura je prioritou. Silnice a integrovaná doprava chybí, zní z Vysočiny

13.09.2012 18:20

Ve Speciálu z kraje Vysočina Martina Veselovského se sešli kandidáti na hejtmana - Jiří Běhounek z ČSSD (současný hejtman), Ota Benc z ODS; Jan Slámečka z KSČM; Vít Kaňkonský z KDU-ČSL a Ladislav Jirků z TOP09 a Starostů. Všichni se shodli například na tom, že v kraji příliš nechtějí úložiště jaderného odpadu.

Infrastruktura je prioritou. Silnice a integrovaná doprava chybí, zní z Vysočiny
Foto: c-m-t.cz
Popisek: Jiří Běhounek, hejtman kraje Vysočina

Na Vysočině je s krajskou vládou spokojeno 64 procent lidí. Benc však podle svých slov číslům nevěří, protože hovoří s lidmi, kteří mají spoustu výhrad. Zmínil například podivná výběrová řízení. „Vždycky bylo jedno místo v komisi pro ODS a pro KDU-ČSL. Jestli toho nevyužili, je mi to líto,“ prohlásil Běhounek.

Nový dopravní systém do čtyř let

Kraj trápí velmi špatné silnice. „Nainvestovali jsme do nich z peněz Evropské unie čtyři miliardy,“ podotkl Běhounek. „Infrastruktura by měla být prioritou,“ upozornil Jirků. Mělo by se do ní tudíž podle něj dávat více peněz. Přitom podle Slámečky se letos dalo na silnice 1,5 miliardy korun. „To je dostatečná částka,“ řekl.

Vysočina také postrádá integrovaný dopravní systém. „Tento systém byl zpracován, předložen zastupitelstvu a nebyl schválen,“ uvedl Slámečka s tím, že i on sám hlasoval proti němu. „Hledáme řešení, zadáváme nyní studii, kterou by mohlo realizovat příští zastupitelstvo,“ doplnil Běhounek. Hejtman doufá, že by systém mohl být během příštích čtyř let zaveden.

Chybí školky i školy

„Těžko můžeme kopírovat systém Jihomoravského kraje,“ myslí si Kaňkovský s tím, že je nutné myslet na to, jak je kraj členěn. Souhlasí také s tím, že je nutné, aby systém začal během následujících čtyř let fungovat.

Slámečka jako jednu z nejdůležitějších věcí jmenoval nutnost zřízení více předškolních zařízení. Zejména by využil prázdné prostory základních škol. „Samozřejmě je to na obcích, ale ty obce potřebují pomoc,“ uvedl. „V kraji chybí dlouhodobá školská koncepce. Na všech úrovních,“ myslí si naproti tomu Jirků.

Dotazy publika směřovaly k mnoha tématům. „Jedním z dlouhodobých postupů je vzdělávání. To do budoucna zajistí větší zaměstnanost,“ jmenoval Jirků jedno z řešení, které by mohlo zlepšit stav nezaměstnanosti. „Je zde možnost mnoha rekvalifikačních kurzů,“ dodal k těm, kteří jsou nezaměstnaní momentálně.

Jedna z divaček chtěla po politicích, aby v kraji nebylo úložiště jaderného odpadu. „Tento slib nemůže vyřknout nikdo, kdo je trochu zodpovědný. Odpady jsou otázkou pro všechny kraje,“ prohlásil Benc. Všichni se shodli na tom, že v mikroregionu Dušejovsko, kde občané hlasovali proti úložišti jaderného odpadu, budou rozhodnutí lidí respektovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…