Albín Bílek: Proč k nám ČSSD opět přitáhla uhlobarony, ptá se občan odkázaný na hnědý ořech II

02.11.2015 19:05

Otevřený dopis ministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi:

Albín Bílek: Proč k nám ČSSD opět přitáhla uhlobarony, ptá se občan odkázaný na hnědý ořech II
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek

Jsem momentálně hodně naštvaný na uhlobarony a na ČSSD, tedy i na vás!

Žiji od narození na vesnici v okr. FM a proto o sobě mohu tvrdit, že ač v důchodů jsem stále řádný hospodář. Mám automatický kotel na palivo hnědý ořech II, proto jsem se z 90 % zasobil palivem na zimu již v dubnu, ale o jednu fůru méně (uvezu za os vozem 7-8 q) a letos jsem to o jednu fůru ošidil. Nyní jsem zavětřil tuhou zimu a chtěl jsem si fůru dokoupit. Jelikož jsem věděl ze zpráv, že se něco na Severu Čech okolo uhlí děje, jel jsem do uhelných skladů nabroušen.

Ve skladě jsem zjistil, že již od léta nedostávají ze severu nic. A k tomu jako poučený občan zaujímám kritické stanovisko. Jestli se umíte stydět, což asi vaše funkce neumožňuje, za rámeček si to nedáte.

Ať již si uhlobaroni vymysleli jakoukoli habaďuru a krátce ztrácejí ve prospěch větších zisků po příští desetiletí, vidím v tom mafiánskou akci vůčí veřejnému mínění, aby měklo ve prospěch prolomení limitů. Je to běžná praxe, třeba v NHL nechali manažeři měknout hráče jednu sezónu, aby přijali novou skromnější smlouvu, neboť tu starou na přelomu století nešlo již ufinancovat.

To že jsou na ráně drobní spotřebitelé nelze ničím seriózním omluvit, vždyť jejich podíl na těžbě je pouhých 5%. Přesto je „demokratická“ situace mezi hlídači demokracie (médií), opozicí (ta je známa tím, že je všude málo kapialismu a trhu – od ní nic nečekám), klidná. Nikdo se veřejně neozval a podivnost v tom nevidí obce, o jejichž střechu nad hlavou se hraje, ani nikdo ze spotřebitelů hnědého uhlí.

Nezbývá mi, než si závěrem postesknout obecně nad dlouhodobou politikou i nás. Rozum jsem začal brát v době Února 1948 a od té doby slyším v rodině i svém okolí – politika je svinstvo. Vy sám sedíte na dvou židlích. Jako ministr na té uhlobaronské a jako snad sociálně cítící občan trochu cítíte s lidmi, kterým jde o jejich střechu. Pokud ale cítíte víc s lidmi, kterým jde o práci, pak jen proto, že jako strana a vláda pokulháváte. Vládnete-li, tak bez vize a schopností (viz – přitáhli zde uhlobarony). Nevím, jak by k dnešní situaci s hnědým uhlím došlo u státních podniků.

Nevíte-li o čem mluvím, tak připomenu, že na ostravsku byl zmařen podobnými vládci (Klaus vše hodil pod stůl) projekt z počátku 90.let, kdy ministr průmyslu Ing. Jan Vrba a tehdejší  česká vláda, připravili projekt na podstatnou redukci výroby oceli, který obsahoval i zavedení náhradních výrob pro zaměstnávání očekávaných přebytečných pracovníků. Vy jste nadměrnou těžbu uhlí řešili (během své vlády 2.002 – 2006) privatizací ve prospěch uhlobaronů a umožnili soukromé rabování přírodního bohatství. A teď všem zainteresovaným hrozí, že uhlobaroni, aby nepřišli o zisky, to všemi prostředky nedovolí. Proto tlačí své okolí do kouta, tedy i nás drobné spotřebitelé hnědého uhlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …