Alena Vitásková: Chci zpět do vedení ERÚ

03.05.2018 9:40

Nechci tiše přihlížet, co se na energetickém trhu děje. Energetická bezpečnost, ceny energií, energetická chudoba, to vše má fatální dopad především na občany naší země. Své rozhodnutí jsem okomentovala v otevřeném dopise ministru průmyslu a obchodu Tomáši Hünerovi.

Alena Vitásková: Chci zpět do vedení ERÚ
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Alena Vitásková, exšéfka Energetického regulačního úřadu

Otevřený dopis ministru průmyslu a obchodu

Vážený pane ministře,

vzhledem k tomu, že není doposud vypsáno výběrové řízení na doplňujícího člena Rady ERÚ, kterému končí jeho mandát 31. 7. 2018, vyvozuji, že je záměrem této vlády ponechat stávajícího radního pana JUDr. Vratislava Košťála i nadále ve funkci, bez ohledu na to, za jakých okolností byl údajně odvolán z ČEPS a.s., či jaké praktiky používá jako člen Rady, o kterých informují media.

Jsem silně znepokojena situaci na ERÚ, která tam panuje po jmenování 5 členné Rady.  Na nestandardní výběr některých Radních jsem písemně upozorňovala, jak bývalého premiéra Bohuslava Sobotku, tak Vašeho předchůdce ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka ještě před mým ukončením mandátu předsedkyně ERÚ, a požadovala nápravu.

Mimo jiné jsem upozorňovala, že na pozici Radního ERÚ se dostávají lidé, kteří jsou spjati s totálním chaosem ať úmyslným, či neúmyslným, který v období vzniku solárního boomu v létech 2009 – 2010 na ERÚ existoval. Konkrétně Ing. Rostislav Krejcar zodpovídal za obnovitelné zdroje a byl spoluzodpovědný za nastavování výkupních cen mimo jiné i pro fotovoltaické elektrárny. Miliardové dopady z tohoto rozhodování budou hradit ještě naše děti v povinných platbách za elektrickou energii. Nutno dodat, že za hrubé porušení ZP byl s výše jmenovaným okamžitě rozvázán pracovní poměr na ERÚ v roce 2012.

To, že nedošlo k nápravě ani po nástupu nové vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem, při plné Vaší zodpovědnosti (jako ministra průmyslu a obchodu) a při Vaší znalosti situace na ERÚ, mě přinutilo, abych se touto problematikou začala znovu zabývat.

Zásadně mi vadí, nejen jako bývalé předsedkyni ERÚ, ale také jako předsedkyní Institutu, který se zabývá právy občanů, či občance této země, aby se vracely praktiky, které poškodí nejen konečné spotřebitele, ale především občany naší vlasti. Považuji za neúnosné, aby občan hradil za energie více, než je nutné. Ochrana spotřebitelů je jedna ze základních poslání ERÚ a obávám se, že někteří Radní tam jsou více méně v pozici hájení zájmů zájmových skupin, než nastavení rovných podmínek pro účastníky energetického trhu a ochranu spotřebitelů. 

Doposud není řešena pře kompenzace podpor pro vybrané energetické zdroje.  Ať již to jsou solární elektrárny, či další obnovitelné zdroje. Pře kompenzace, to je to, co daňoví poplatníci uhradí navíc, aniž by ze zákona museli. Dle odborných odhadů činí tato pře kompenzace minimálně 162 mld. Kč.

Dále trvám na tom, že občan by měl znát náklady regulovaných subjektů, které je povinen hradit a které mu ERÚ dává do ceny. Z mých dostupných informací, je tato činnost kontrolní skupiny snad ze strany Rady pozastavena a tím nemožné dosáhnout transparentního předkládání těchto nákladů občanům, jak původně ERÚ pod mým vedením rozpracoval.

Vážený pane ministře je celá řada důvodů, kdy jsem nespokojena nad nedostatečnou ochranou spotřebitelů právě úřadem, který jako jediný v oblasti energetiky má na toto dbát.

Jako bývalá předsedkyně ERÚ jsem šest let pracovala v zájmu občanů, státu, energetického trhu, nastavovala rovné podmínky pro účastníky energetického trhu a nechci se smířit s tím, že by moje práce byla pošlapána. V průběhu mého funkčního období jsem byla zájmovými skupinami, bohužel zasahujícími až do vrcholové politiky, či dokonce justice, dehonestována, systematicky likvidována, ztratila jsem zdraví, ale neztratila jsem smysl pro spravedlnost. Nechci připustit, aby občané byli znovu podvedeni tím, že ERÚ je řízeno opět v zájmu někoho, nikoliv v zájmu vlasti a jejich občanů. Nemohu připustit nespravedlnost, která byla a je páchána i na zaměstnancích úřadu, jen proto, aby se zakryl skutečný zločin.

To je důvod, proč jsem se rozhodla a žádám Vás o projednání mého níže uvedeného požadavku ve vládě ČR.

Chci nastoupit na Energetický regulační úřad na pozici člena Rady od 1. 8. 2018, jelikož nechci připustit, aby ceny energií bezdůvodně stoupaly, nechci připustit, aby se zopakovalo tunelování veřejných financí právě za tiché pomoci a podpory Energetického regulačního úřadu, nechci, aby pro zakrytí skutečných viníku fotovoltaického zločinu byli trestáni nevinní.  

Pevně věřím, že vláda, která bojuje proti korupci, prosazuje a chrání zájmy občanů, bude mým zájmem pokračování mé práce v této oblasti potěšena.

S pozdravem

Ing. Alena Vitásková

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.