Alena Vitásková: Důchodová reforma – téma pro politiky, nebo zloděje?

08.04.2018 11:32

Nelze si nevšimnout, že téma starobních důchodů hýbe politickou scénou. Nelze si nevšimnout, jak plácají o problému důchodové reformy, která měla být a nebyla, nebo byla a nepovedla se a jak je situace zoufalá. Musím podotknout, že pro tyto řečníky zoufalá není, protože netuší, jak se žije z průměrného důchodu deset tisíc korun.

Alena Vitásková: Důchodová reforma – téma pro politiky, nebo zloděje?
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Alena Vitásková, exšéfka Energetického regulačního úřadu

Musím se vrátit k diskuzi, kterou vedl mimo jiné na toto téma ředitel TV Barrandov pan Jaromír Soukup. Podotýkám, že jedině jeho pořady sleduji, protože lidové zkazky, vysílané na veřejnoprávní televizi, sledovat nelze. U Soukupa se dovíte holou pravdu, ze které běhá mráz po zádech.

V tomto pravidelném pořadu diskutovaly dvě političky, a došlo také na důchody. Političky se shodly, že důchody nejsou nic moc, že také o nemohoucí seniory není dobře postaráno, že většina na péči nemá finanční prostředky. Neopomněly dodat, že se naši senioři nebudou mít tak dobře jako v Německu nebo Rakousku. Tam totiž neměli komunistický režim, který vše špatné u nás zavinil. To, že je téměř třicet let po revoluci a s důchody jsme tam, kde jsme, tak toho si nevšimly. Kam zmizely peníze z důchodového účtu po revoluci? O tom se již vůbec nehovoří. Zázračný všelék „důchodová reforma“?

Za mého působení ve vysoké státní funkci jsem nahlídla do praktik politiků hlouběji, než je běžnému občanovi, zaměstnanci, majiteli firmy možné. Osobně pracuji od 17 let a mám odpracováno 45 let (podotýkám poctivě, jako většina občanů naší země). Politická hantýrka, že musíme udělat důchodovou reformu, aby naši senioři žili důstojný život, je předzvěstí něčeho, čeho se obávám. Právě díky mým zkušenostem. Obávám se, aby to nebyla „zlodějna“ na kterou si různé soukromé fondy brousí zuby. Pilíř na důchodové spoření jeden, druhý a bůhvíjaký pilíř si ještě pro oblbnutí nynějších třicátníků vymyslí. Prostě tomu nevěřím. A dnešních třicátníků je mi upřímně líto.

Vraťme se do roku 1990, kdy se po revoluci prováděly nesčetné změny. Jedna z nich bylo zrušení odděleného důchodového účtu. Byl státní, oddělený od státního rozpočtu, a kdo by na něj sáhl, tak tomu by i komunisté urazily ruku, ačkoliv právo šaría nepraktikovali. Tento účet byl rozpuštěn do státního rozpočtu a pravděpodobně rozkraden. Takže naše úspory na důchod, bylo to několik desítek miliard korun, zmizely, jako pára nad hrncem. Dnešní opomíjení senioři, většina živořící na prahu bídy, ti vlastníma rukama vybudovali bohatství, které se nepodařilo rozkrást ani za téměř třicet let. A to se k tomu mnohdy vytvořily zákony.

Tak jakou důchodovou reformu chcete vymyslet? Spořit? A to ještě do nějakého fondu? Jen se modleme, aby to nebyl fond Viktora Koženého, Bakaly, nebo Sobotka, Pokorný. Ale vážení vzdělaní politici, odborníci, občané by si rádi spořili. Ti, co mohou, si spoří. Myslíte, že je možné spořit z průměrného platu, na který dvě třetiny pracujících nedosáhnou? Zkuste to! Když máte hypotéku, dvě děti a manželku na mateřské.

Pokud to myslíte vážně s důstojným životem seniorů, kteří pro tento stát odpracovali celý svůj život, tak já vám pomohu v řešení. Jsou kroky, které jdou udělat rychle, ještě letos. Uzákoňte oddělený důchodový účet – mimo státní rozpočet a vraťte do něj vklad, který byl po revoluci tak zvanou reformou vykraden. Jistě chápete, že je nutno tuto částku valorizovat. Doplňte tento fond o část výnosů z privatizace. Vždyť jste prodávali majetek, který z části patřil občanům, těm, kteří ty hodnoty vytvořili – to je dnešním důchodcům.

Uzákoňte a ještě letos upravte minimální důchod na úroveň minimální mzdy a od tohoto základu valorizujte ostatní důchody podle zásluhovosti. Pak je možné vám začít trochu věřit, že zase nechcete okrást ty nejchudší.

Pak je možné začít vám věřit, že senior, důchodce není vhodný jen jako volič a že tři stovky před volbami mu stačí! Udělejte zásadní změny, je to jednoduché, pokud se neplýtvá veřejnými financemi na nesmyslné dotační programy, jako jsou např. miliardy na solární elektrárny. Tvrdíte, že chcete, aby senioři u nás měli důstojný život. Tak to dokažte činy, ne slovy.

Myslíte, že je důstojné pro důchodce chodit žebrat o podporu na bydlení?!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.