Alena Vitásková: Indikativní cena plynu zafungovala

09.03.2017 18:47

Novinka zafungovala. Od prvního zveřejnění indikativních cen plynu obchodníci v několika vlnách zlevnili. ERÚ zveřejnil indikativní ceny plynu pro 2. čtvrtletí 2017.

Alena Vitásková: Indikativní cena plynu zafungovala
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Česká republika (ČR) v minulosti přistoupila k liberalizaci trhu s elektřinou a plynem. Energetický regulační úřad (ERÚ) proto cenu obchodníka nemůže nijak regulovat. Zavedení indikativní ceny plynu bylo jedinou možnou reakcí na vysoké ceny plynu některých obchodníků, které potvrdil i prohloubený monitoring maloobchodního trhu. A výsledek se dostavil!

Indikativní cena již zafungovala v situaci, kdy velkoobchodní ceny plynu klesaly a většina dodavatelů pokles cen komodity zohledňovala jen velmi pomalu, nebo dokonce vůbec. A to i přesto, že je indikativní cena pro obchodníky nezávazná, došlo ke značnému posunu.

V tomto ohledu považuji za nutné upozornit na únorové srovnání cen plynu v ČR a okolních zemích, které vypracovala spotřebitelská organizace dTest. Jsme na relevantnost tohoto srovnání dotazováni. Bohužel zahrnuje výrazné nepřesnosti v ukázkových případech Německa a Slovenska – zohledněny byly pravděpodobně speciální krátkodobé nabídky a jim podobné produkty, které však nejsou spotřebitelům dostupné v širší míře. Výsledkem je nepoměr v cenách plynu vůči skutečnosti. Ačkoliv si aktivit spotřebitelských organizací cením, výsledky tohoto průzkumu je nutné brát s jistou rezervou.

ERÚ by pro případ anomálií na trhu, které by vedly k poškození spotřebitelů, uvítal jako nástroj pro ochranu spotřebitele možnost krátkodobých dočasných opatření ve formě plošné regulace koncových cen spotřebitelů. Evropská komise však chce legislativními návrhy tzv. Zimního balíčku jakoukoliv možnost regulace koncových cen zakázat. A to bez výjimky. I z tohoto důvodu ERÚ již uplatnil své výhrady vůči Zimnímu balíčku.

Indikativní cena plynu je ukazatelem pro spotřebitele, aby si mohli vyjednat lepší cenové podmínky dodávky plynu a tím snížili své náklady na tuto komoditu. Více informací ohledně srovnání Vaší ceny s indikativní cenou naleznete ZDE, a to včetně tabulky s cenami pro druhé čtvrtletí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …