Alena Vitásková: Kdo má zájem destabilizovat Energetický regulační úřad?

19.08.2018 12:38

V posledních dnech jsme informováni o zvyšování cen energií, což má dopad nejen na každého občana, ale na všechny firmy jako primární efekt. Sekundárně se pochopitelně zvýšení cen energií promítá do všech výrobků a potažmo zase zasáhne peněženky občanů, kteří za výrobky, zboží a služby musí zaplatit o něco více.

Alena Vitásková: Kdo má zájem destabilizovat Energetický regulační úřad?
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ)

Energetický regulační úřad, jako nezávislý orgán, má vytvářet rovné podmínky pro účastníky energetického trhu, měl by chránit spotřebitelé. A hleďme, ERÚ se potácí v personálním chaosu, a to dokonce díky politikům. Proč vláda Andreje Babiše v rozporu s Energetickým zákonem jmenovala a zároveň odvolala předsedy Rady ERÚ? Jedná se o pravděpodobně nezákonně odvolaného Ing. Vladimíra Outraty (člena Rady a předsedu Rady, kterému končil mandát předsedy v roce 2020) a místo něj jmenovala JUDr. Vratislava Košťála (člen Rady a předseda rady do roku 2021). To vše se událo pravděpodobně nezákonným rozhodnutí vlády z 31. 7. 2018. Platnost nastala od 1. 8. 2018. Dnes máme dva předsedy Rady, tak jak tomu bylo již dříve, dva policejní prezidenti, dva generální ředitelé vězeňské služby atd.

Proč regulované subjekty mlčí? Protože jim situace chaosu asi vyhovuje. Když ERÚ nebude „šlapat“ jak si představují a Cenová rozhodnutí jim nebudou vyhovovat, tak toto netransparentní a nezákonné řízení úřadu napadnou u soudu stejně jako legislativu, který tento „spolek“ vydá. Pokud jim bude vyhovovat práce, kterou tento hlídač rovných podmínek na energetickém trhu bude odvádět, tak budou mlčet. Dobrá strategie do budoucna. Co zbývá obyčejným občanům? Dívat se na to, jak peníze z jejich peněženek zase mizí, buď na dva platy dvou předsedů Rady, či jiným způsobem nekompetentně, v chaosu a pochybném řízení tohoto důležitého orgánu v oblasti energetiky.

Proč se to stalo? Komu to slouží? Jaká loupež, bez dohledu regulátora anebo s jeho dohledem, má proběhnout? Fotovoltaický „tunel“ již máme za sebou. Co se chystá? Snad znovu biometan?

Obojí nás bude stát mnoho set miliard korun, rozdíl je jen v jednom. Fovoltaika alespoň nesmrdí. Bůh s námi s biometanem! ERÚ je v rozkladu a vláda tomu pomáhá.

Institut Aleny Vitáskové byl nucen ve veřejném zájmu zastavit tento proces a podal trestní oznámení, kde uvádíme, mimo jiné, právní kvalifikaci trestných činů dle § 329/odst. 1 písm.a) a odst.2 písm. a,c trestního zákona. Někdo totiž tuto nezákonnost inicioval, někdo ji podporoval a někdo ji realizoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.