Alena Vitásková: Ochránil stát investice do energetiky, či je cíleně znehodnocuje?

03.12.2017 20:45

Beseda a autogramiáda v Lysé nad Labem – 2. 12. 2017

Alena Vitásková: Ochránil stát investice do energetiky, či je cíleně znehodnocuje?
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ)

Knižní veletrh, vánoční trhy, adventní nálada, tak lze nazvat akci, které jsem se na pozvání pořadatelů a nakladatelství Olympia zúčastnila. Představení trilogie Solární baroni, beseda k těmto knihám, stejně jako důvody proč jsem začala psát. Jen jedna věc vybočovala z akcí, které jsem doposud absolvovala. Podnikatel vlastnící solární elektrárny se zcela oprávněně hněval, že ve společnosti jsou považování téměř za zločince. A do jisté míry měl pravdu. Tuto nálepku si získali i slušní podnikatelé, kteří do tohoto byznysu šli z několika důvodů. Stát jim nabídl lukrativní nabídku, jak lze celkem rychle zbohatnou. Byla krize a někteří šli do podnikání i mimo svůj obor, jen aby udrželi své podnikání nad hladinou a krizi jejich firma přežila.

Jako předsedkyně ERÚ jsem informovala nejen veřejnost, že za celým fotovoltaickým boomem s nepředstavitelnými dopady nejen na veřejné finance je fatální selhání státu vč. příslušných institucí. Došlo k podvodu státu na obyčejné občany, na slušné podnikatele.

Pochopitelně, že takový zločin v řádech stovek miliard korun musí někdo odskákat, když se to již provalilo. Nejlépe je potrestat nevinné! Je naprosto jedno, zda se jedná o revizního technika, dělníka, montéra, státního úředníka, či podnikatele, který nepatří do „bratrstva kočičí pracky“. Hlavně musíme předvést národu, jak jsme s tímto zločinem zatočili. A zatím co se bude prolévat krev na nevinných, tak připravíme další zlodějnu. Ano, tak lze představit masakr nazývající se solární boom v České republice.

Při besedě jsem byla dotazována, jak se mají bránit ti obyčejní řemeslníci, kteří doposud nedostali za práci na výstavbě elektráren zaplaceno! Byla jsem informována, jak se „prováděly tzv. kontroly“ ze strany ERÚ v inkriminovaném roce 2010 v doprovodu ozbrojených komand.

Nechápala jsem, jak odborně byla tato komanda vyzbrojena, tím nemyslím kalašnikov, granát, neprůstřelné vesty, či jiné zbraně, ale znalost v oblasti energetického zdroje, který byl nový i pro energetický sektor. Fakticky jsou naši podnikatelé tak nebezpeční, že proti nim musí stát ozbrojené komando, placené z našich daní. Anebo je opak pravdou a pro podnikatele je nebezpečný „stát“!

Jsem přesvědčena, že pro začátek stačí mít jasné zákony, které se nemohou mocensky zneužít pro pronásledování nevinných ve vykonstruovaných zločinech. Mít jasnou legislativu, srozumitelnou, nikoliv zneužitelnou pro další rejdy vykonstruovaných zločinů, aby se zločin bílých límečků mohl zakrýt. Opravdu si někdo v tomto státě myslí, že jsme národ zločinců, kdy na kontrolu musí jít ozbrojené komando?

Opravdu si někdo v tomto státě myslí, že byly investice do energetického sektoru státem ochráněny anebo úmyslně znehodnocovány.

Demokracie, stejně jako ochrana investic spí hlubokým spánkem, zákony nejsou pro lidi, ale pro tuneláře a šmejdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.