Alena Vitásková: Pandemie - pro někoho „trest smrti“?

31.05.2020 12:25

Institut Aleny Vitáskové, z.s. (IAV) zaslal dne 6. 4. 2020 otevřený dopis prezidentu republiky Miloši Zemanovi, který je zveřejněn v plném znění na našem webu.

Alena Vitásková: Pandemie - pro někoho „trest smrti“?
Foto: archiv
Popisek: Alena Vitásková

Jen pro připomenutí. V nouzovém stavu, který byl vyhlášen v souvislosti s pandemií, žádala skupina advokátů prezidenta republiky o částečnou amnestii, která měla zabránit šíření této nemoci v přeplněných věznicích. Media následně informovala, že prezident amnestii nepřipravuje a vyhlašovat nebude.

V důsledku této informace IAV zaslal výše citovaný dopis s žádostí a prosbou, aby pan prezident zvážil udělení většího počtu milostí, kdy se hodnotí případy jednotlivě, včetně zdravotního stavu a závažnosti prohřešku vězně. Rovněž jsme připomněli, že jsou ve výkonu trestu nejen vinní, ale i nevinní, zdraví i nemocní občané, kteří k „trestu smrti“ odsouzeni nebyli. Část občanské veřejnosti si řekne, „dobře jim tak, ať sedí“. Ta druhá část občanské veřejnosti si je vědoma toho, že se dá trestní stíhání také objednat, soudit na objednávku, jak nejednou připomněl nejen premiér Andrej Babiš.

Prezident republiky doposud na naši prosbu nereagoval. Proto požádal „IAV“ ve spolupráci se spolkem „Šance pro návrat“ (celé znění návrhu naleznete na www.institut-av.eu /aktuality/ ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, NSZ Pavla Zemana, VSZ Lenku Bradáčovou a VSZ Ivo Ištvána, generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala o využití zákonných možností pro podmínečné propuštění vybraných vězňů tak, aby se situace ve věznicích právě v souvislosti s pandemií nestala pro mnohé vězně „trestem smrti“, ke kterému pochopitelně odsouzeni nebyli.

První odpověď jsme obdrželi od Generálního ředitelství vězeňské služby, kdy generální ředitel již dříve vyzval jednotlivé ředitelky a ředitelé věznic a vazebních věznic k intenzivnějšímu vyhledávání vhodných odsouzených k podání žádosti o podmínečné propuštění, ještě před lhůtou podání žádosti. (celé znění odpovědi viz www.institut-av.eu /aktuality/).

Náklady na jednoho vězně stojí společnost měsíčně desítky tisíc korun. V období probíhající krize považujeme urychlení procesu podmínečného propuštění za snížení nákladů v této oblasti a možnosti využití finančních prostředků například v posílení péče o seniory.

O dalším vývoji informujeme průběžně na www.institut-av.eu /aktuality/ nebo www.manifestiav.cz /Alena Vitásková informuje/.

Ing. Alena Vitásková – předsedkyně IAV
Signatářka a mluvčí Manifestu IAV – občanů poškozených státem

Hlučín 26. 5. 2020

Návrh na využití možnosti státních zástupců:

Vitásková1

Vitásková2

Vitásková3

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…