Alexander Tolčinský: Donald Tusk odchází z polské politiky. Natrvalo?

09.11.2014 7:31

Budoucí prezident Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk odchází z polské politiky. Ještě tento týden rezignuje na funkci předsedy vládní Občanské platformy.

Alexander Tolčinský: Donald Tusk odchází z polské politiky. Natrvalo?
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Ještě v roce 2005 se zdálo, že v politice končí. Jeho strana prohrála nejen parlamentní volby, ale o měsíc později on sám vyšel jako poražený v přímém souboji s Lechem Kaczyňským v boji o křeslo prezidenta.

Vláda národně konzervativní strany Právo a spravedlnost ale příliš neuspěla, zhoršila zejména vztahy s Ruskem, Německem a i Evropskou unií. V roce 2007 Tuskova Občanská platforma vyhrála předčasné parlamentní volby.

Donald Tusk byl v roce 2011 znovu zvolen, a stal se tak jediným premiérem postkomunistického Polska, kterému se podařilo obhájit funkci.

Měl také v jistém smyslu štěstí. S prezidentem Lechem Kaczyňským se permanentně hádali o vládní letadlo. Následkem toho Tusk nebyl v prezidentské delegaci, která letěla na výročí katyňského vyvraždění 20.000 polských důstojníků a policistů sovětskou NKVD.

Jak víme, prezidentovo letadlo se u Smolenska zřítilo a zahynulo všech 90 polských politiků na palubě. Na místo hlavy státu byl zvolen člen Občanské platformy Bronislaw Komorowski.

Jako předseda vlády působil Tusk sedm let. V době celosvětové krize Polsko zaznamenávalo hospodářský růst, byť malý.

Tuskovi se v čele vlády podařilo urychlit výstavbu dálnic, rychlostních silnic a další infrastruktury, díky čemuž úspěšně proběhlo fotbalové mistrovství Evropy v roce 2012, které Polsko organizovalo společně s dnes ozbrojeným konfliktem zmítanou Ukrajinou. 

Z Občanské platformy udělal nejsilnější stranu postkomunistického Polska. I když se mu občas nedařilo úspěšně rekonstruovat své vlády. Na každý pád se mu dařilo naklonit si média. Většina z nich o něm psala s respektem.

Jeho kritici tvrdí, že měl jedno obrovské štěstí. A to šéfa opozice Jaroslawa Kaczyňského, dvojče zesnulého prezidenta. Byl to mistr nepromyšlených bonmotů a agresivních útoků. Některé jeho návrhy byly tak bizarní, že voličstvo raději opakovaně hlasovalo pro Tuska a pomohlo mu opakovaně vyhrát volby.

Na to může pravděpodobně spoléhat příští rok při volbách nová premiérka Ewa Kopaczová. Tuskovi díky Kaczyňskému totiž voliči mnohé odpustili.

Donald Tusk odchází z polské politiky a přesouvá se na nový post evropského prezidenta.

Není ale vůbec jisté, že na domácí politiku rezignuje a nikdy se do ní nevrátí. Mandát v Bruselu mu končí v roce 2019. Už tedy v roce 2020 by mohl kandidovat třeba na prezidenta polského.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

11:34 P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

Tvrdí to gruzínské vládní kruhy. Takže je to přesně tak, jak jsem předpovídal, a Putinova neschopnos…