Alexander Tomský: Poslankyně Maříková z SPD kvůli výroku o migrantech za mříže nepatří

09.03.2020 11:21

Maříková jen pomocí přehnané metafory vyjádřila totéž, co řekl prezident a mnozí jiní, že totiž migranty z vůči nám nepřátelské kultury přijímat nechceme, že jejich příchod je problematický a do budoucna bude znamenat velké problémy a kriminalitu.

Alexander Tomský: Poslankyně Maříková z SPD kvůli výroku o migrantech za mříže nepatří
Foto: Repro XTV
Popisek: Publicista, komentátor a politolog Alexandr Tomský

Profesor Ivo Budil má zcela jednoznačně pravdu, policie se dopustila hrubé chyby a útočí na svobodu projevu. Budil totiž včera v Parlamentních listech reagoval na její čtvrteční žádost adresovanou Sněmovně. Ta má teď hlasovat o vydání poslankyně za SPD Karly Maříkové k trestnímu stíhání kvůli vyjádření na sociálních sítích, ve kterém přirovnala imigranty přicházející do Evropy z kulturně odlišných okruhů k invazivním nepůvodním druhům rostlin a zvířat (profesorův článek je k přečtení ZDE).

Žádné právo přesídlit, kam kdo chce, není

Svoboda projevu jistě není neomezená, zakazuje se hanobení rasy, etnika a náboženství. Třebaže výrok poslankyně nemusíme považovat za zdařilý, pod právní postih nepatří. Jde totiž o pouhou, poněkud přehnanou metaforu vyjadřující totéž, co řekl prezident a mnozí jiní, když uvedli, že migranty z vůči nám nepřátelské kultury přijímat nechceme, že je taková imigrace problematická a nepřizpůsobivá a do budoucna bude znamenat velké problémy a kriminalitu. Přirovnat ji k invazním biologickým organismům v přírodě je analogické a nemusíme být tak nedůtkliví, abychom v tom viděli urážku. Nemá smysl při každé příležitosti zdůrazňovat rovnost všech lidí. Ta má metafyzickou hodnotu, lidé jsou si rovni jen v několika málo věcech (svobodná vůle, rozum, morální zodpovědnost za činy). Žádné právo stěhovat se, kam si kdo zamane, neexistuje, přestože si to mnozí myslí a odvolávají se na konvenci o udělování azylu.

Autorem glosy je Alexander Tomský, český politolog a nakladatel, absolvent London School of Economics

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…