Antonín Rašek: Láska k nikotinu sbližuje. Alespoň někdy i v politice

18.12.2018 13:40

Přiznám se, že jsem si tak trochu chtěl udělat legraci z nového předsedy Senátu Jaroslava Kubery, jak se vážně zamýšlel nad tím stát se státníkem. Jaksi by mu to trochu nešlo do figury. Až do jedněch Otázek Václava Moravce v ČT. Pustil jsem si tu prvního hodinu televizního programu znovu. A ono to Kuberovi funguje. Jako státník se i při zachování svého stylu začíná chovat.

Antonín Rašek: Láska k nikotinu sbližuje. Alespoň někdy i v politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Koncem devatenáctého století vydal francouzský sociolog Gustav le Bon knihu Psychologie davu. Popsal v ní změny v chování jednotlivců, kteří stanou-li se součástí davu, chovají se jinak, než by se chovali individuálně.
Stejně tak si lidé vědomě v jedněch volbách zvolí svou vládu, aby následně podvědomě, intuitivně nebo z pohodlnosti v druhé parlamentní komoře posílili opozici. To nijak nesnižuje úsilí opozičních politiků zvítězit. Ale pokolikáté se v polistopadovém období už stalo, že se voliči snažili politické síly vyrovnat?

Základní problém je v něčem jiném, není-li to signál všem politikům. John Fitzgerald Kennedy v Profilech odvahy napsal, že ti, kdo tvoří moc, přispívají k rozvoji země stejně tak, jako ti, kdo této moci oponují. Tím vzkazem našich voličů je výzva, aby opozice v zájmu rozvoje republiky jednala konstruktivně. Těžko si to myslet, když jeden z možných kandidátů na předsedu Senátu Václav Hampl se předem vymezil vůči Hradu kriticky. Jiný senátor chtěl do čela postavit Jiřího Drahoše jako reakci na prohrané prezidentské volby.

A tak nejblíž té konstruktivní představě byl návrh předsedy ODS Petra Fialy zvolit do čela Senátu jeho místopředsedu Jaroslava Kuberu. Ten už primátorem Teplic být nechtěl. Je vyhraněně liberálně konzervativním politikem. Také v posledním vystoupení před volbami mluvil o liberalismu, svobodě a tolerantnosti. Tak se také dosud choval. S prezidentem si údajně rozuměli už jako vášniví kuřáci. Tím víc, čím byli pod tlakem nekuřáků.

Miloš Zeman se v televizním pořadu Jiřího Krampola dokonce pochlubil, že si jako první dovolil kouřit i v Bílém domě. Valtr Komárek ho však uzemnil, že před ním tam už kouřila Monika Lewinská.

Ale vážně: bylo předem jasné, že stane-li Jaroslav Kubera v čele Senátu, rozhodně s prezidentem přispějí ke zklidnění rozjitřené politické situace. Jakkoli se Kubera nejspíš z taktických důvodů se od Zemana jistým způsobem distancoval, když prezident jeho kandidaturu podpořil, což v našich krajích znamená polibek smrti. Naštěstí to nezafungovalo a Kubera se předsedou Senátu stal. I přesto, že oba kluby ODS a STAN měly po osmnácti senátorech a předseda STAN Petr Gazdík se proti Kuberovi ostře postavil právě pro jeho dobrý vztah s Hradem. Zůstalo to bez účinku, A mezi Zemanem a Kuberou nadále žádné blesky jako předtím s předcházejícím předsedou nelétají.

(autor je sociolog)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …