Antonín Rašek: Nepochopitelný experiment v Otázkách Václava Moravce

03.02.2019 21:35

S výjimkou skalních konzervatistů většina lidí uznává, že změna je život. Mnozí zároveň dodávají, pokud je ta obměna čehokoli funkční. To se ale těžko dát říct o podstatné změně televizní scény, v níž se odehrávají nedělní Otázky Václava Moravce.

Antonín Rašek: Nepochopitelný experiment v Otázkách Václava Moravce
Foto: Česká televize
Popisek: Nové studio pořadu Otázky Václava Moravce

Nevím, jestli si inovátoři uvědomili, o čem ten pořad vlastně je. Diváci v něm sledují diskusi osobností na aktuální vnitropolitická a zahraničněpolitická témata. Moderátor se alespoň o to s různým úspěchem snaží.

Diváky těchto publicistických pořadů jako v programech zábavních rozhodně proto nezajímá, co se děje za scénou, jestli jsou tam kamery čtyři nebo dvě, vidí je stejně v tomto pořadu jenom v siluetách. Stejně jsou pro něj bagatelní záběry scény shůry nebo v oválu, v nichž jsou někteří diskutující mimo něj nerozpoznatelní.

Naopak tohle vše televizního diváka ruší. Chce pozorovat aktéry pořadu, když mluví, často pro něho má větší význam, jak se tváří, jak gestikulují, než co říkají. A tak by bylo možné pokračovat. Bylo by proto škoda, kdyby kvůli této nedomyšlené změně odpadli České televizi další diváci.

Antonín Rašek

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…